686
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Creatief met wetenschap

Onderzoekers hebben het creatief, eh nee, wetenschappelijk bewezen: een slippertje is voor het hogere doel 

Soms begrijp ik niet van wat vrouwen willen of wat mannen doen, maar vaak begrijp ik ook niet goed waarom onderzoekers hun onderzoeken bedenken.

Britse onderzoekers bekeken wat voor soort vrouwengezicht mannen aantrekkelijk vinden voor een avontuurtje. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het British Journal of Psychology.

Om dat uit de vinden legden de onderzoekers online aan 393 heteroseksuele mannen een aantal tests voor. 207 van die mannen had een vaste partner. De onderzoekers hadden tien foto´s van vrouwen en die met fotoshop een beetje gemanipuleerd. Zo hadden ze zowel een wat vrouwelijkere versie (rondere vormen, ogen iets wijder uit elkaar) en een wat mannelijker versie (steviger kaken) van de foto gemaakt. Die twee legden ze de deelnemers in het onderzoek samen voor met de vraag een cijfer te geven voor welke ze leuker vonden voor een avontuurtje en welke voor een relatie voor lange duur.
De mannen in een vaste relatie vonden de foto´s van de vrouwen met vrouwelijke trekken het aantrekkelijkst voor een avontuurtje. Die gekke mannen toch, maar in ander onderzoek was al aangetoond dat het voor vrouwen precies zo geldt: voor een slippertje prefereren die ook in het algemeen mannen met wat meer mannelijke trekjes.
Een ander onderdeel van het onderzoek betrof een vragenlijst waarin de mannen aan moeten geven hoe ze zichzelf vonden en als dat met de uitkomsten van de fototest werd vergeleken, dan bleek dat de mannen die zichzelf aantrekkelijk vonden meer aangetrokken werden door vrouwen met vrouwelijke trekken dan mannen die zichzelf niet zo mooi vinden. Typisch mannen? Ook hier zou uit onderzoek blijken dat vrouwen dat ook hebben: hoe leuker ze zichzelf vinden des te groter de voorkeur voor mannen met mannelijke trekjes.
Reuze boeiend natuurlijk, maar dan komt het punt waar de onderzoekers uit moeten leggen hoe ze denken dat het allemaal in elkaar zit. En dan komt vaak de onzin, want hier valt niet zo veel van te maken zonder een flinke dosis creativiteit. Gaan mannen in vaste relaties automatisch op zoek naar affaires met vrouw-vrouwen om de kans op nageslacht groter te maken? Mannen zouden volgens evolutiedeskundigen immers op de wereld gezet zijn om zich voort te  planten. Het elfde gebod zeg maar: vergeet de vorige tien en plant u zo veel mogelijk voort want de mensheid mag niet uitsterven. En die vrouwen met hun voorkeuren dan? Het zelfde?

Evolutiedeskundigen verklaren de slippertjes van vrouwen als volgt: omdat ze maar enkele kinderen in hun leven kunnen krijgen is het riskant om al je kaarten op één man te zetten. Wat als zijn zaad nou eens niet zo best is. Zorg daarom voor de zekerheid voor wat gevarieerd zaad gebruikt bij het maken van nageslacht, dan draag je op jouw manier bij aan het voorkomen van uitsterven. Dus wat we ook doen, het is echt niet slecht, want het is allemaal voor het hogere doel: de mensheid in stand houden tot we in 2100 met 11 miljard zijn en de wereld hebben uitgewoond.

Lees ook: ‘Wat Facebook je leert over jezelf

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Goed voorbeeld ouders helpt kinderobesitas voorkomen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)