2.762
78

Tweede Kamerlid 50Plus

Corrie van Brenk. Ván 50PLUS, vóór iedereen. Vakbondsvrouw in hart en nieren. ‘Waar ik ook kom met de vakbond: overal zijn 50plussers die snappen dat als je iets wil veranderen in dit land, je daar sámen voor moet opkomen. En echt niet alleen voor henzelf; net zo goed voor hun collega’s, kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat zij een inspiratie kunnen zijn voor al die anderen die óók vinden dat het beter kan.’ Corrie van Brenk werkte zich op van administratief medewerker in de thuiszorg tot voorzitter van de grootste FNV-vakbond voor ambtenaren en zorgmedewerkers. Ook was ze cao-onderhandelaar en zat ze in het bestuur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Cursus ‘stap uit de slachtofferrol’ voor werkgevers

Ik vind het tijd dat werkgevers stoppen met klagen en somberen. De tijd van uitvluchten is voorbij. En er is ook helemaal geen reden toe. Het glas is half vol 

Veel werkgevers houden al jarenlang hetzelfde standaardpraatje. Ze hebben het graag over lasten, kosten en regels van de overheid. Ook al hebben ze genoeg geld op de bank, ook al draaien ze megawinsten, ook al krijgen ze veel douceurtjes van de overheid: ze klagen steen en been en kunnen echt geen euro missen. Tegen deze werkgevers moeten we samen zeggen: ‘hup, stap eens uit die slachtofferrol, want met gesomber help je Nederland geen meter verder.’

Laatst had ik een discussie met een werkgever over loonstijging. De FNV wil dat de economie weer op gang komt. De binnenlandse bestedingen blijven nog steeds achter en de werkloosheid loopt verder op. Dat moeten we veranderen. Belangrijke economen en instanties als het IMF, de OESO en recent zelfs de hoogste baas van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zijn het erover eens: er moet een einde komen aan de daling van de koopkracht. Mensen moeten gewoon weer wat te besteden krijgen. Ze moeten vertrouwen krijgen. Daar profiteren ook de ondernemers van, want zij gaan dan meer verkopen. Daarom wil de FNV een loonsverhoging van 3 procent. Werkgevers en ook het kabinet moeten verder investeren in mensen en economie.

Toen ik dit vertelde zag ik de werkgever enorm schrikken. Koopkracht? Loonstijging? Hij schoot direct in de slachtofferrol. Door allerlei omstandigheden kan hij het echt niet opbrengen om iets aan de koopkracht van mensen te doen. Hij stelde dat de kosten van werk (loonkosten) de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen en nu dreigt de overheid ook nog eens met allerlei lastenverzwaringen. Nee, loonstijging dat kon de werkgever er nu echt even niet bij hebben.

Ik vind het tijd dat werkgevers stoppen met klagen en somberen. De tijd van uitvluchten is voorbij. En er is ook helemaal geen reden toe. Het glas is half vol. Sinds de crisis in 2008 uitbrak, hebben bedrijven 240 miljard euro gespaard. Dit geldt niet voor ieder bedrijf maar er is genoeg geld voor normale loonstijgingen en investeringen. De vennootschapsbelasting hebben we de afgelopen jaren sterk zien dalen. Het tarief daalde van 46 procent naar 25 procent, terwijl de belasting voor werknemers verder is gestegen. En verder zijn de toplonen van de 23 AEX-bedrijven vorig jaar met meer dan 5 procent gestegen. Waarom de rest niet?

Werkgevers hebben er niets aan als wij ze behandelen als zielige zeehondjes. Ze hebben juist een zetje nodig om uit die slachtofferrol te komen. Hup, de schouders eronder. Investeren, koopkracht, echte banen – dat hebben we nodig om de economie te helpen! Daarom start de FNV 30 november in Utrecht de campagne voor koopkracht en echte banen.
Hier 3 tips hoe je je werkgever kunt helpen uit zijn slachtofferrol te komen: 

– Zeg hem zich te richten op wat hij wél heeft en wat wél goed gaat (240 miljard euro op de spaarrekening van bedrijven, kortom check even het eigen vermogen op de balans)

– Als een werkgever komt met alarmerende cijfers over oplopende loonkosten, wijs hem dan op het hele verhaal, zoals andere (vennootschaps)belastingen die fors zijn gedaald.

– Met klagen en somberen kom je niet verder. Optimistische werkgevers die hun verantwoordelijkheden oppakken, helpen zichzelf en de rest van Nederland uit de crisis. Zij zorgen ervoor dat de koopkracht stijgt en dat het midden en klein bedrijf hiervan profiteren, want van iedere euro wordt 75% in Nederland besteed! 

Volg Corrie van Brenk ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (78)