Laatste update 15:45
12.006
68

Schrijfster, marketeer

Minke Haveman is schrijfster, marketeer, ondernemer en avonturier.

Dat vrouwen hun benen bij elkaar houden. Is dat misschien wat u wil, meneer Brinkman?

'De consequenties van seks voor vrouwen zo levensgroot maken, dat ze wel uitkijken.'

Beste meneer Brinkman,

Elco Brinkman bij Pauw

Ik heb me tot nu toe redelijk rustig gehouden rondom het thema abortus, als wel hoe het recht op abortus steeds verder onder druk komt te staan. Steeds een beetje meer. Nu u hier een schepje bovenop doet, kan ik mij niet meer stil houden.

Laat me beginnen met: het is mijn lijf. Ik wil niet dat wie dan ook welke beslissingen dan ook neemt over mijn lijf. Dit is voor mij echt de essentie. U bepaalt niet voor mij of ik op stap ga. U bepaalt niet voor mij of ik seks heb en met wie. U bepaalt niet welke voorbehoedsmiddelen ik daarbij al dan niet gebruik. En u bepaalt zeker niet wat ik doe mocht ik ongewenst zwanger raken. Zelfs niet als dat door mijn “eigen toedoen” zou zijn.

U mag natuurlijk iets vinden. En dat doet u. U vindt dat als een vrouw wel ongewenst zwanger raakt, zij een abortus zelf moet betalen. U stelt zelfs dat het feit dat abortus door de staat wordt betaald, een uitnodiging is tot losbandig gedrag. Ik heb hier veel vragen over.

Bijvoorbeeld: zullen we dan gelijk ook stoppen met het vergoeden van behandelingen tegen SOA’s? En dan wel alleen voor mannen. Moeten ze maar een condoom gebruiken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de maatschappij en met name de “minderbedeelden” gaan betalen voor het losbandige karakter van mannen, nietwaar?

Of, gezien het duizelingwekkende aantal mannen waarbij het gewoon niet eens opkomt om een condoom te gebruiken, dat alle kosten van een SOA of een zwangerschap volledig worden afgewenteld op de man die deze zwangerschap veroorzaakte of SOA overdroeg? Eigenlijk een condoomverplichting dus? Bij 100% van deze casussen is immers een man betrokken. Dan ook gewoon 100% verantwoordelijkheid daar leggen, toch?

Ik schat zomaar in dat u dit niet zo’n goed idee vindt. En ik denk dat er ook veel mannen zijn die absoluut geen voorstander zijn van dit idee. Gek, eigenlijk. Want ik zie niet zoveel verschil met wat u voorstelt?

Ons probleem lost het overigens niet op. Wij zullen ons nog steeds moeten beschermen. Met een pil (elke dag, meneer Brinkman), met een spiraal (dat is een soort haakje dat vaginaal nogal diep naar binnen wordt geduwd), met een staafje in onze bovenarm (onderhuids, inderdaad), ik noem maar een paar voorbeelden. En dan nog. Onze eigen maatregelen in combinatie met die condoomverplichting gaat nog steeds geen ongewenste zwangerschappen uitsluiten. Er is namelijk geen enkele anticonceptie 100% veilig.

100% veilig is geen seks. Is dat misschien wat u wil, meneer Brinkman? Want daar lijkt u, maar ook een heleboel van uw medemannen, impliciet op aan te sturen. Dat vrouwen hun benen bij elkaar houden. De consequenties van seks voor vrouwen zo levensgroot maken, dat ze wel uitkijken.

Uitspraken zoals die van u, meneer Brinkman, houden bovendien het idee in stand dat wij vrouwen maar wat doen. En dan lachend, high-fivend een kliniek instappen om daar zonder blikken en blozen een zwangerschap te laten afbreken. Het lijkt er een beetje op dat u niet zoveel vrouwen kent, of in ieder geval niet heel erg vaak heeft gesproken over abortus met vrouwen. Ik raad u aan dat eens te doen.

Mijn irritatie. Of eigenlijk inmiddels gewoon boosheid gaat niet eens over of ik voor- of tegenstander zou zijn van abortus. Het gaat om het feit dat ik er zo ontzettend klaar mee ben dat anderen over mijn lijf, mijn leven willen bepalen. Heel erg vaak mannen. Mannen zoals u. En dat het nooit eens gaat over welke verantwoordelijkheden mannen zouden kunnen nemen. Of opgelegd zouden moeten krijgen.

Ik zou me gewoon, zo in het najaar van uw leven, met hele andere dingen bezig gaan houden. Een beetje in de tuin. Costa Bravaatje, Costa del Solletje. Ik heb gehoord dat Nordic Walking heel ontspannend werkt. En er zijn ook een hoop leuke podcasts tegenwoordig.

Dan doet u dat.
En houden wij vrouwen ons bezig met ons vrouwen.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)