29.678
4

Journalist


Freelance research publicist-journalist Nazima Shaikh (1974), half Surinaams-Hindoestaans, half Indiaas-Pakistaans, is geboren en getogen in Nederland. Haar specialisaties zijn Islam, Bollywood, politiek en gender-kwesties in Nederland. Ze beschikt daarnaast over uitgebreide kennis van Pakistan. Zij is ervaringsdeskundige op gebied van diversiteit, vrouwenrechten en Islam, oud-bestuurslid Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, oud-bestuurlid van het Surinaams Inspraak Orgaan in Utrecht en oud-bestuurslid van Villa Lila hét sociaal-cultureel centrum voor ho/le/bi Nijmegen.

Daten met Tinder-mannen

We weten hoe ze er in de app uit zien, maar hoe bevallen ze in het echt? Nieuw veldonderzoek.

In december beschreef Nazima haar ervaringen met Tinder, de razendpopulaire dating app waarmee je beschikbare gegadigden in de buurt kunt vinden. Het beviel haar niet en ze wenste iedereen een Tinder-vrij 2014. Maar de app bleef toch lokken en ze trok de stoute schoenen aan: wat als je ook echt gaat daten met die mannen?

Mogen we ook fase twee van het veldonderzoek meemaken? De grap van social media en dating apps is dat onze virtuele realiteit steeds verder komt te staan van welke fysieke realiteit dan ook. We proberen dat steeds woester te compenseren met alle hulpmiddelen die we kunnen bedenken, inclusief chirurgie, maar het mag niet baten: wie we willen zijn en wie we willen hebben worden steeds meer abstracte, of eigenlijk steeds meer ‘gefantaseerde’, concepten. 

Wat ik bedoel te zeggen is dat NO WAY de uitverkorene het in de praktijk kan opnemen tegen jouw geprojecteerde zelfbeeld en je op deze uitverkorene geprojecteerde verwachtingspatroon. Dus je in real life meeting met de geselecteerde is eigenlijk het leukste onderdeel van dit proces en dat moet je ons zeker niet onthouden!”

Naar aanleiding van deze lezersreactie, waarvoor veel dank Moon Knight, heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken. Fase twee van het veldonderzoek. En laat ik het dus maar meteen bekennen: een Tindervrij 2014 is het niet geworden…

Met 1,2 miljoen gebruikers in ons land trokken er op Tinder vele bekenden aan mij voorbij. Ik grijnsde om Facebook-vrienden die opdoken. Waarom zaten zij op Tinder? Hadden ze helemaal niet nodig, dacht ik nog in al mijn onschuld. De hype bleek enorm en de aantrekkingskracht dus ook. Diverse cultuur- en geloofsgenoten hadden de weg naar de populaire dating app gevonden. Ik zag kennissen, neefjes, ooms en zelfs mijn ex in geposeerde foto’s. Awkward en grappig tegelijk! Het verbaasde me ook dat vrienden en familie Tinder gebruikten alsof het een hangout was in mijn eigen omgeving. Like really? GO TINDER! 

Ik vind het trouwens vreselijk om te labellen, naar kleur, naar etniciteit, naar geloof, maar ik moet je op de een of andere manier een compleet visueel beeld geven. Zo ben ik in het echt totaal niet, het past ook niet bij mijn eigen wereldbeeld of omgang met mijn medemens, maar soms moet je je principes overboord zetten om tot de kern te komen.

Tante Tinder
“Dus als ik het goed begrijp, zien mannen je zes foto’s en klikken ze op je als ze de foto’s mooi vinden.”
“Ja mam, dat klopt.”
“Dan snap ik het. Maar dat is dus gewoon het koppelen van vroeger hoor! Tante zag dan een leuke mooie jongen ergens op een feestje en ging navraag doen over zijn achtergrond. Was die prima in orde, dan kreeg zo’n jongen zeg maar een like, kwamen ze op bezoek bij het meisje thuis en werden ze aan elkaar voorgesteld. Gewoon via Tante Tinder! Jij koppelde vroeger zelf ook graag, weet je nog?”
“Mi Gadooo…..Haha ma, uhuh klopt! En óf ik koppelde, het was zo leuk om te doen, wat er ook uit zou mogen komen. Maar ik koppelde anders hè? Tinder is zoiets, maar ook weer niet.  Het traditionele koppelen maar dan persoonlijker en in een online jasje. Je spreekt niet af thuis of met familie, je gaat op date. Spreekt af in een openbare plek. Leuk om te onderzoeken…”
“Dit past zó bij jou! Je bent de hele dag online bezig zowel privé als met je werkzaamheden. Echt typisch jij.”
“Maar moeke, ik onderzoek dit juist omdat ik zelf er sceptisch tegenover sta en niet geloof dat deze vleeskeuring werkt. Voor dit artikel heb ik het boek van Mark Nieras gelezen over liefde en hersenonderzoek. In het hoofdstuk ‘Mooi van buiten’ beschrijft hij het volgende: “Hoe we naar elkaar kijken wordt gestuurd door wat je onze ‘partnerscan’ zou kunnen noemen. Want direct wordt de persoon langs de meetlat van de liefde gelegd: is dit een aantrekkelijke partner? Na 0,2 seconde weet de hersenschors al of die man of vrouw een aantrekkelijk of minder aantrekkelijk gezicht heeft.”
“Ai bajja, erg interessant. En wanneer heb je eerste date dan ?”
“Uhm… vanavond ma…”
“Noh? Zo snel? Veel plezier en ik hoor het wel hé, miss Tinder?”

De eerste date met Mister Tiel
Na ettelijke berichtjes op de Tinder snelweg, verplaatsten we onze gesprekken naar Whatsapp. We hadden vooral een humorvol contact en veel gemeenschappelijke interesses. Het leukste vond ik dat ik mijn Turks weer kon ophalen. Ik hou namelijk sinds mijn middelbare school van Turkije en ben verliefd geworden op de stad Istanbul toen ik daar in 2009 op werkbezoek was. Maar dit terzijde.

Hij was een paar jonger, van Turkse afkomst en moslim. We zouden wat gaan eten en daarna een drankje doen. Foto’s uitgewisseld en overvloedig gebeld. Hij was een intelligente man, charmante babbelaar, ietsjes korter dan ik en ja, een gezellige tijd zouden we zeker hebben. Ik was toch wel nerveus merkte ik tijdens het dressen.  Stel hij zou tegenvallen? Of ik zou hem tegenvallen? Of hij kwam niet opdagen! Het kon allemaal…

In het halal eettentje gaat mijn mobiel af. “Hoi, ik ben er. Ik parkeer de auto en kom eraan,” hoor ik hem schuchter zeggen.
“Hoi, ja  leuk! Ik zie je zo.”
First DateEen kwartier later stapt hij binnen. We begroeten elkaar met het gebruikelijke handenschudden en drie zoenen. Twee uur verder zijn we nog niet uitgesproken en doen we nog een drankje in een loungebar. Heel plezierig en leuk. Het wordt tijd om naar huis te gaan. We lopen richting de parkeerplaats. We stappen de auto in en 20 minuten later ben ik een ervaring rijker en een illusie armer. Tijdens dit ritje werd duidelijk dat hij ‘nog wel een kop koffie bij mij thuis wil drinken’, als je begrijpt wat ik bedoel. HELL NO! De volgende dag zag ik dat ik door hem was verwijderd op Tinder en Whatsapp. Opgeruimd staat netjes, supernetjes.

Mijn tweede date, a la Bollywood
Mister Almere is 42 jaar en langer dan ik. Dit is een letterlijke weergave van de chat. Alleen een beetje ingekort omdat het anders te lang zou worden. 

Hij: Hi, we zijn een match 😉
Ik: We liked each other
Hij: Yes we did 😉
Ik: Lol 😉  Mooie tekst in je info! Me like very (y) (duim omhoog)
Hij: What are we going to do about it? Maybe idée om te brunchen? 😉
Ik: Lunchen, brunchen, diner het kan allemaal 😉
Hij: All in One dus, I like 😉 Koffie, brunch,  uit eten, uitgaan, jij mag het zeggen.
Ik: Wat spontaan en leuk van je 😉 Wat doe je vanavond of morgenavond?
Hij: Vanavond ben ik met mijn dochter. Morgen na 18.00 uur ben ik helemaal van jou 😉
Ik: Oow leuk pappa, geniet van je meissie! Morgenavond? Moet ik checken, okay?
Hij: Ben ik aan het doen.  Wat ben jij aan het doen?
Ik: Moest eigenlijk opruimen van mezelf. Huishoudelijke klusjes. Maar ben zo verslaafd geworden aan de serie Scandal. En nu kijk ik alles online van Olivia Pope. Wat is je afkomst btw?
Hij: hahaha. Ik ben een piraat 😉
Ik: Oefffffff, of the Caribbean. Like Johnny Depp? hahaha
Hij: Zoiets ;)Jij bent echt een cocktail. Lekkere ingrediënten allemaal 😉
Ik: Jaja een shaken cocktail , hahaha alcohol is haraam. Nieuwsflash.
Hij: Dan ben ik haraam hahaha 😉
Ik : Dan ben ik halaal dan hahaha 😉 Maar morgenavond uit eten? bij een fine Turkish resto? Lijkt je dat wat?
Hij: Spreek je een beetje Hindi trouwens. Turks lijkt me heerlijk.
Ik: Ja spreek Hindi. En Nederlands, Engels, Urdu, Surinaams, Bhojpuri.  Beetje Duits, beetje Frans, beetje Zuid-Afrikaans en beetje Turks.
Hij: Damn Woman! I’m impressed!
Ik: Bloos bloos, thanks! Wat heb ik nu gewonnen dan? 😉  Koelkast of magnetron 😛 
Hij: Mijn 06-nummer! Ik geef mijn nummer niet zo makkelijk. Echt, maar ik vind je leuk en interessant.

4 minuten later.
Hij: Hahaha. Je bent nu echt stil…
Ik: Sorry, de deurbel ging.  De buuf met de beste wensen enzo…Ik ga een filmpje bij haar kijken. Bare with me. Dank voor je gewonnen nummer 😉 Ik app je later. Okay piraatje? 😉
Hij: Geniet van je film. Ik ga Life of Pi kijken.

Over naar de Whatsapp. 
Ik: Pirate of the Caribbean this me 😉 ik geef mijn nummer ook niet makkelijk. Mijn movie night gaat starten. Ciao
Hij:  Hé you, Geniet van je film Ik ga zo Life of Pi kijken

Ik: Life of Pi is een prachtige film! Waar gebeurd en briljant geacteerd door Irrfan Khan <3 de mega Bollywoodster. Zabardast!!!
Hij: Ben nu aan het kijken
Ik: Geniet van alles en vooral de special effects. Remember the Tiger
Hij: Hahaha I’ll keep that in mind. Wat een verhaal. Echt! Wat heb jij gekeken?
Ik: Do that 😉  Heftig he? Chickmovie The last love
Hij: Haha Jouw verhaal dus. Ben je al thuis?
Ik: Uhuh echt zwaar romantisch in Parijs enzo.. Hahaha nope. London is voor mij DE romantische stad in Europa. Ja, allang thuis was gezellig met de buuf. Bof met ze
Hij: London is ook mijn stad. Lekkerste Butter Chicken & Biryani there is in the EU
Ik: Really? Wow wow wow re re rewind!!! Dat is in Brussel. Gaaf dat je ook van mijn eten houdt
Hij: Echt niet! Jou eten? Dus we moeten naar Brussel en Londen om te vergelijken! Cool
Ik: Oké. My Butter Chicken en Biryani zijn niet te evenaren. Haha
Hij: Je bent wel zeker van je zaak als het om Biryani& Butter Chicken gaat hé? Ik ben een kenner hoor!
Ik: Hoe kan ik je vertellen dat ik een keukenprinses ben? Ik heb een neus en tong ontwikkeld wat betreft finesse en smaak in mijn roots cuisine! Dus eigenlijk moeten we morgen niet naar de Turkse resto…. hahaha
Hij: Lol. Nee. Ben nu wel nieuwsgierig
Ik: Hahaha sorry I am not cooking on my first date! You have to earn that…
Hij: Pijnlijk 😉 haha. Wij gaan uit eten. Ik. Ik ben een gentleman. Wait and see.
Ik: hahaha, Oeh lalala je maakt het spannend piraatje: Waarom zit je op Tinder?
Hij: Ik probeer alles een keer. Ik wil nieuwe mensen leren kennen.
Ik: Alles? Hmmm… ik denk ff niks nu haha. Okay I see. Tinder is een dating app. Nieuwe mensen leren kennen kan je ook op FB of Twitter
Hij: Hahaha.. Hoe klink je? Zal ik je bellen? Mag ik je bellen? Haha. Mag ik eerst een andere foto van je bewonderen?
Ik: Ja leuk. U mag bellen. Wow! Gaan we voorwaarden stellen nu? Hahaha Tsssss…
Hij: Lol. Give me 5 min… Wow! Je ogen. Hahaha. Tiger eye’s net als in Life of Pi. Now you talking! Ik bel je zo.
Ik: That’s it! Van vorige week piraatje 😉

Twee uur later hingen we op. We spraken Nederlands, Engels en Hindi door elkaar. Heerlijk! Herkenning en erkenning alom. Hij deelde zijn ervaring uit India met mij. En on top of it: zijn Bollywoodervaring toen hij de grote ster Amitabh Bachan in een bar tegenkwam. Gewoon supercool en tof dat hij mijn Bollywood-liefde én -expertise kon waarderen.

De volgende dag zijn we gaan uit eten, Indiaas. Het was fun, veel gelachen en vooral strijden over de cuisine. Smaakvolle gerechten zoals Curry en Tandoori mocht ik bestellen. Hoe we met Bollywoodfilms zijn opgegroeid en de emotionele liedjes die sweet loving memories opriepen. Het leukste vond ik dat met een niet-Desi (iemand met roots uit Zuid-Oost Azië) tegenkom op een dating app en dat we spontaan in Bollywoodliedjes tegen elkaar gingen praten. Samen zingend door de telefoon. Uiteraard was dat standaard voor mij om zo in gesprek te gaan op Tinderchats met de Nederlandse Indiërs, Pakistani, Afghanen, Hindostanen en Surinamers die er immers bekend mee zijn. Bollywood is voor iedereen en van iedereen.

De Fake Dater
Codewoord: Catfish. Je voordoen als iemand die je niet bent door het plaatsen van valse informatie en foto’s van iemand anders en op social media sites, meestal met de bedoeling iemand verliefd op je te laten worden. Het tv-programma Radar besteedde er een paar weken geleden aandacht aan: Fraude en oplichting op online datingsites. Triest en treurig om te zien. Hoe volwassen mannen en vrouwen voor de gek werden gehouden. Man, man, man…

Mijn oudste dochter (19) attendeerde mij op het MTV-programma Catfish: The TV Show. Hoe kunnen jongeren in het digitale tijdperk liefde omarmen? Vaak is het door online relaties aan te gaan met mensen die ze nog nooit persoonlijk ontmoet hebben. Messaging op iPhones heeft de diner date vervangen en mailen via social media sites is substituut voor face-to-face gesprekken. 

Het probleem met deze praktijk is dat de jongen of meisje waar je voor valt kan liegen over wie hij of zij werkelijk is. Van de producenten van de veelgeprezen documentaire film over dit bedrog, Catfish, komt er een nieuwe MTV-serie die online koppels in het echt bij elkaar brengt, geliefden die elkaar nog nooit hebben ontmoet omdat alle contact via het scherm liep. Wat zal er gebeuren als ze elkaar in het echte leven voor de eerste keer zien? In elke aflevering gaat een hoopvolle partner op een emotionele reis om de liefde voor het eerst echt in de ogen te kijken en zo de waarheid te ontdekken, onder begeleiding van Nev Schulman, ster uit de film Catfish. Zal de ware liefde bloeien of direct verwelken? Puur voor mijn research natuurlijk bekeek ik dit hippe, mysterieuze, onzekere, vergevende, vreugdevolle en soms zelfs schokkende programma. Met open mond. Aanrader!

Zo trof ook ik een faker op Tinder, Mister Apeldoorn is een Marokkaanse man van 38 jaar, zijn profielfoto’s leken too good to be true. Mijn intuïtie zei me meteen: dit moeten plaatjes van een bekend Mocro-model zijn. Google Images wees uit dat ik gelijk had. Toch was ik nieuwsgierig, uit professioneel oogpunt natuurlijk. Wat bezielt een man om niet zijn eigen foto te plaatsen en niet eerlijk te zijn over zichzelf? Na twee dagen berichtjes over en weer, die voornamelijk gingen over het geloof en halal eten, spraken we af. De schrik was er niet minder om. Ya Allah! 

Het bleek een oud, dik, kalend rond mannetje, met een bril die zeker ruim 50+ was. Hij begroette mij met “Assalaamalaikum, leuk je te ontmoeten”.
“Walaikumsalaam, waarom hou jij jezelf en anderen voor de gek?” Pats! Recht voor zijn raap.
“Vind jij dat?”
“Ja, dat vind ik.”

Hij schudde zijn hoofd en riep iets in Arabisch dat ik niet verstond. Gone in 60 seconds, dat vat alles samen. Ongelofelijk dat dit blijkbaar normaal voor hem is.

Buitenlands, tropisch, exotisch
Tinder costumeDe drie dates met 40 plussers, een lunchdate, brunchdate en dinerdate, hadden allemaal een ding gemeen. Namelijk hun scheiding niet verwerkt, of om wat voor andere reden pissed off op hun ex. Ik voelde mij net een maatschappelijk werker. Het is voor mij onvoorstelbaar dat je zo over de moeder van je kind of kinderen kunt spreken. Er was toch ooit een tijd dat je ooit van elkaar gehouden hebt. Bovendien, wat heb ik met die ex te maken? Daten gaat meer om de toekomst dan om het verleden. 

Wat me opviel is dat ik vooral als mooi, aantrekkelijk ‘buitenlands’ tropisch, exotisch werd ervaren door deze blanke mannen. Een hele vreemde gewaarwording. Ik ben een kaaskoppie met karamelkleurtje, met gemixte roots. Ik ben net zo Nederlands als ieder ander. Raar om te ervaren dat het voor hen heel anders is. In mijn wereld is multicultureel Nederland dagelijks aanwezig. Dat is normaal dat ik er niet bij stil sta, gelukkig.

Mijn laatste Tinderdate uit Damsko
Ik had ondertussen genoeg onderzoeksmateriaal verzameld om over te schrijven. Ik was klaar met Tinder en had mijn conclusie allang getrokken. Het is allemaal heel leuk en aardig maar tegelijk zoooo niet mijn ding. Online dating is niks voor mij. Dat ik heb geleerd. Ik ontmoet iemand liever face-face, het ouderwets koppelen past meer in mijn straatje. Ik wilde de app van mijn mobiel verwijderen. Alleen al omdat je privacy niet gewaarborgd is. Totdat ik een berichtje kreeg vanuit mijn geliefde geboortestad Amsterdam. Mister Amsterdam reageerde pas na acht dagen op mijn “Hoi”.

Hij: Hoi, ik ze je berichtje nu pas. Zit niet zo vaak op Tinder. Leuk dat je een berichtje stuurt. Fijne avond. Groeten B.
Ik: Geef niet B! leuk dat je reageert. Truste groeten
Hij: Oké gelukkig haha. Slaap lekker voor straks. Groeten
Ik: Happy weekend B 😀
Hij: Dank je. Voor jou ook een goed weekend
Ik: Thanks!
Hij: (y)
Ik: Leuke plannen?
Hij: Ja, familie etentje en morgen bij vrienden. Sociaal weekendje en jij?
Ik: Nice nice. Lekker frisse neus halen met mijn meissie en morgen een verjaardag Waar woon je eigenlijk? Tinder zegt 80 km van me vandaan…
Hij: Gezellig! Ja klopt ik woon in Amsterdam. En jij?
Ik: Ahh mijn geboortestad <3! Ik heb er gewoond tot mijn 5de jaar. En mijn laatste jaar Sociale Arbeid afgerond aan het College van Beroepsonderwijs Amsterdam. Ik hou van Damsko, lobi lobi.  Ik woon 116 km van je vandaan. Dat is meer dan 80 km, gekke Tinder.
Hij: haha inderdaad mooie stad. Met Tinder kun je alles verwachten blijkbaar haha. En je bent een echte mix van alles qua afkomst.  He? Zag ik op je profiel. Ik ken de keuken. Heerlijk eten vind ik dat. Geniet ze in ieder geval.
Ik: thanks ja gaat lukken! Ja ben een shaken cocktail hihi. Have fun 2. Ja verschillende keukens blessed I am <3
Hij: haha you are really blessed believe me!
Ik: I know B, echt! Ben een mama, heb 2 prachtige girls, ben gezond, hechte familie, fijne vrienden, leuke werkzaamheden, voel me koningin te rijk 😀
Hij: wat een rijkdom inderdaad. Haha. En ter aanvulling een gentleman neem ik aan? Jij bent een Diva met een charismatische uitstraling, intelligent en met minder neem je geen genoegen lijkt me 😉
Ik: ja heel rijk!!! *** Rich at heart <3. Uhuh hahahaha en jij?
Hij: ik heb geen kinderen, vrijgezel maar verder heel gezond haha. Ik ben al een tijdje vrijgezel en ik hoopte een leuk persoon aan te treffen met een beetje inhoud…
Ik: okay… hoe lang ben je single? Ikke 4 jaar.
Hij: ik ook haha. En ik heb me ook zo op mijn werk gestort dat ik dat ook even  aan mij voorbij heb laten gaan.
Ik: haha okay.
Hij: hoe bedoel je?
Ik: dat je hinder van Tinder ervaart?
Hij: Nee joh…waarom? Je bent de enige vrouw met wie ik chat geloof het of niet. De laatste keer keek ik er weer op na weken er niks mee gedaan te hebben. En je lijkt mij een sympathiek, interessant en leuk persoon. Ik zou het leuk vinden contact met je te houden. Maar vanzelfsprekend moet dat ook wederzijds zijn.
Ik: ik vind je aangenaam tussen het alpha gros hier die mij alleen maar exotisch, tropisch en God weet wat ze nog meer vinden.  Of mijn hersens uitgeschakeld zijn, echt hè?
Hij: haha kan mij voorstellen. Bij mij niet veel beter. Ik denk dat ik voor 70 procent callgirls gepresenteerd krijg die verwijzen naar betaalde websites… Maar goed. Mijn nummer… lijkt mij beter zo 😉

Zo gezegd zo gedaan. Eerst Whatsappen, toen uren telefoneren, daarna ook weer uren Skypen. Tot aan de date. En hiermee zeg ik alles wat er te zeggen valt: Je kèn een Amsterdammer wel uit Amsterdam halen, maar Amsterdam niet uit een AMSTERDAMMER!

Lees ook deel 1: Jagen, keuren, liken en swipen op Tinder

Foto’s: Emily Hildebrand; Amitabh Bachchan; Nathan Rupert

Geef een reactie

Laatste reacties (4)