Laatste update 13:14
3.255
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De ABN AMRO is je tegenspeler totdat het tegendeel gebleken is

Als je alleen achter blijft, zadelt het bedrijf je op met een schuld van honderdduizend euro

Als de liefde bestendig is, wordt een relatie pas door de dood van een der partners beëindigd. Je wilt de ander dan ook niet onverzorgd achterlaten. Toch is dat het gevolg van een hypotheekvorm die ABN AMRO zo´n vijfhonderdvijftig klanten heeft weten aan te smeren. Als je alleen achter blijft, zadelt het bedrijf je op met een schuld van honderdduizend euro. Hoe dat allemaal werkt, legde Radar op maandagavond uit. Het zijn de gevolgen van een wel heel bijzondere overlijdensrisicoverzekering.

Dé bank heeft dat zo onduidelijk gecommuniceerd dat zelfs hypotheekadviseurs het niet opmerkten. Nu – zoveel jaar na dato – biedt ABN AMRO een reparatie aan die de slachtoffers honderdzestig euro per maand extra kost. Radar verzocht de kijkers dan ook deze Facebookpagina over het geval zoveel mogelijk te delen in de hoop dat topman Kees van Dijkhuizen dat risico zonder verdere kosten voor zijn klanten wegneemt uit angst dat de reputatieschade hem uiteindelijk nog meer zal kosten.

Hoe deze akelige affaire ook afloopt, een ding is voor de zoveelste keer weer glashelder gemaakt. ABN AMRO is niet je vriend maar je tegenspeler. Die wil alleen maar beter van je worden. Anders had de bank van het begin af aan wel expliciet op de risico´s van deze hypotheekvorm gewezen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat bij andere producten niet een dergelijk addertje onder het gras zit. Van Dijkhuizens bank verdient dus door klanten met het grootste wantrouwen te worden bejegend. Dat geldt ook voor de concullega´s – we kennen in Nederland in feite een bankenkartel – want die komen één voor één elk op hun eigen manier net zo goed ongunstig in het nieuws, meestal met grote boetes, zoals ING en RABO onlangs nog overkwam.

Vijandelijk
Bankschandalen blijven een bestendig gebruikelijke praktijk. Het is helemaal niet erg dat iemand beter wordt van een zakelijke deal. Pas nog heeft een bedrijf verdiend aan het feit dat er een platenspeler met een usb-aansluiting in huis is gekomen. Dit apparaat doet precies wat je ervan mag verwachten. Ik heb dus ook plezier van de deal en wel het plezier dat de achtergrond vormde van de aankoop.
Maar je sluit geen hypotheek af om na je dood je partner met een groot extra financieel probleem achter te laten. Een bedrijf dat je zo´n deal aansmeert, denkt alleen aan het eigen gewin. Die pleegt als het ware een vijandelijke daad.

Dit stelt iedereen die een financieel product van ABN AMRO zou willen afnemen, voor extra kosten. Aangezien je je vingers moet tellen nadat deze bankier je een hand gegeven heeft, moet je een onafhankelijk financieel deskundige inhuren om zijn aanbiedingen nauwkeurig en precies door te lichten op gemene trucs en handigheden want die hypotheek is vast niet het enige aanbod dat zo in elkaar zit. Je hebt een expert in kleine lettertjes lezen nodig, zoals ook Radar moest vaststellen.

Transactiekosten is de vakterm voor dit soort uitgaven. Ten overvloede: De ABN AMRO is geen dienstverlenende instelling ondanks wat er in die recente commercial met een vrolijke baardaap wordt beweerd. Het zijn geldverdieners. Je willen op jouw kosten rijk worden. Het kan zijn dat ze een product aanbieden waar je in vergelijking met de kosten voldoende plezier aan beleeft maar dat is niet de doelstelling van de bank. De doelstelling is jou te laten tekenen en vervolgens af te rekenen op de gevolgen, ook de door jou niet bedoelde. Pas op je tellen met die lui. Ze hebben alleen het beste met zichzelf voor. ABN AMRO is je tegenspeler totdat het tegendeel zonneklaar gebleken is.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)