5.574
87

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De AIVD is niet te vroeg met die waarschuwing tegen extreem- en racistisch rechts

'Er is geen harde grens meer tussen extreemrechts, zoals bijvoorbeeld belichaamd door de Nederlandse Volksunie, Erkenbrand of Pegida enerzijds en PVV of FvD anderzijds'

De AIVD waarschuwt tegen rechts extremisme in Nederland. Er bestaan geradicaliseerde splintergroepjes die het grofste verbale geweld niet schuwen. Stokebranden en ideologen streven een raszuiver blank en dictatoriaal Nederland na. Hun haat geldt de moslims en vaak iedereen met een migratie-achtergrond in het algemeen, hun liefde wat zij aanzien voor de Nederlandse tradities. Van echt geweld is nog weinig sprake, aldus de AIVD, zeker vergeleken met Duitsland. Vaak blijft het (nog) bij dreigementen.

Cc-foto: duncan c

Rassenoorlog
Dit gevaar neemt zo toe dat de Nederlandse geheime dienst er een specifieke publicatie aan heeft gewijd. Mooi zo, zou je zeggen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De democratie en de vrijheid vormen een broos erfgoed. Zij worden gemakkelijk kapot gemaakt. En extremisten weten ook nog fatsoenlijke doelstellingen om te smeden tot wapens in hun genadeloze strijd. Zo werven jihadi’s hun aanhangers niet alleen met een verwrongen religieuze boodschap maar ook met kritiek op de discriminatie waaraan moslims in Nederland onderhevig zijn. Die discriminatie is een manier waarop in hun opvatting de strijd op leven en dood tussen de kinderen van God en het zaad van Satan tot uiting komt. Op dezelfde manier misbruikt racistisch extreemrechts de Zwarte Piet. De betogen als zou deze kindervriend een racistische karikatuur zijn die moet worden aangepast, voeren zij aan als bewijs voor de sluipende rassenoorlog die tegen het blanke ras zou worden gevoerd.

Zo wordt de meningsvorming in ons land vergiftigd. Zo worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Zo wordt een klimaat van haat en confrontatie geschapen. Zo wordt de basis gelegd voor een raciaal en godsdienstig geweld. Wat dat betreft hebben de jihadi’s en de racistische extremisten in Nederland hetzelfde toekomstbeeld en dezelfde doelstelling. Zij denken allebei in die oorlog de overwinning te behalen. Met zulk tuig wil je als voorstander van een ouderwets sinterklaasfeest niets te maken hebben. Je laat je traditie niet door zulk kwaadaardig geteisem besmeuren. Je distantieert je er in onmiskenbare termen van.

Harde grens
Zo niet PVV-kamerlid Martin Bosma. Hij ziet weinig kwaads in wat hij las en spreekt van een weinig waardevol rapport. Hij is zelf ook voor Zwarte Piet en tegen de islam. Het meest gelezen blog van Nederland GeenStijl kopt: AIVD maakt islamkritiek gevaarlijker. Welke conclusie moeten wij hieruit trekken? Er is geen harde grens meer tussen extreemrechts, zoals bijvoorbeeld belichaamd door de Nederlandse Volksunie, Erkenbrand of Pegida enerzijds en PVV of FvD anderzijds. Het vloeit allemaal in elkaar over.

Wij hebben dus niet langer te maken met geïsoleerde groepjes. Extreemrechts is geaccepteerder dan men denkt. Er wordt buiten de eigen sekte verwantschap mee gevoeld. De vragen van Bosma en dat geschamper op GeenStijl en de echo’s daarvan onder de reaguurders en op Twitter geven daar voldoende blijk van. Wat te denken trouwens van een VVD-fractievoorzitter die geroutineerd taalgebruik hanteert uit diezelfde extreemrechtse hoek en het heeft over deugmensen? Wat te denken van het feit dat menig politicus, columnist en meningenmaker racistische uitlatingen associeert met het authentieke geluid van het volk waarnaar misschien eens geluisterd moet worden omdat anders de hel losbreekt?

Die waarschuwing van de AIVD komt waarachtig niet te vroeg.

Er woelt iets. Het is gevaarlijk. Het sluipt binnen. Het nestelt zich. Het komt terecht in de bloedbaan van de samenleving. En net als de vorige keer zijn de mensen van goede wil niet waakzaam genoeg.

Hierboven een clip uit de Duitse Krimi Babylon Berlin.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (87)