Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Amerikaanse verkiezingen, een gelopen race

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het lijkt alsof de Republikeinen het verlies van hun partij willen afschuiven op het weer
De meeste Amerika-deskundigen durven zo vlak voor de verkiezingen niet hun prestige op het spel te zetten met een voorspelling van de uitslag. Dat luxe- probleem heb ik uiteraard niet en dus zal ik mij wagen aan een duidelijke voorspelling: Obama wordt herkozen en met een groter verschil dan tot dusver werd verwacht.
Hoe dat zo? Ten eerste blijken de peilingen die uitgaan van een nek-aan-nek-race  zich te beperken tot het bellen van vaste telefoons. Met name jongeren en minder kapitaalkrachtige kiezers hebben alleen een mobieltje of zijn vaker weg van huis. In beide gevallen blijft hun voorkeur onzichtbaar voor de opiniepeilers. In 2008 bleken het echter juist deze kiezers die Obama aan de overwinning hielpen. Er bestaat dus een grote kans dat Obama’s aanhang veel groter is dan de peilingen zichtbaar hebben weten te maken.
Ten tweede: In sommige staten, met name in het Zuiden hebben de mensen zo’n afkeer van Obama dat ze massaal voor Romney zullen stemmen. Maar zelfs als zou heel Texas op Romney stemmen, dan nog levert hem dat maar 38 kiesmannen op. Al Gore won de popular vote , maar hij verloor de verkiezingen omdat hij de kiesmannen van Florida misliep. Dit keer profiteert Gore’s partijgenoot Obama echter juist van het systeem. Democratisch is het niet but this time it might just save the worl d.
Kijken we verder naar het kiescollege dan kunnen we vaststellen dat Obama ruim voor ligt op Romney. Eén van de weinigen die wel een duidelijke voorspelling durven te doen is Nate Silver van het blog Five-Thirty-Eight. Hij geeft Obama op het moment ongeveer 300 kiesmannen (je moet er 270 hebben) en 84% kans op winst. Overigens heeft Obama het hele jaar nog niet achter gelegen in het kiescollege. De race is wat dat betreft veel stabieler dan veel media willen doen geloven.
Uiteraard hebben we het nu alleen over peilingen. Maar of die uitkomen is afhankelijk van de vraag of een kandidaat zijn achterban daadwerkelijk naar het stemhokje weet te lokken. Obama heeft hierbij een duidelijk voordeel ten opzichte van Romney: De Democraten hebben hun ‘groundgame’ veel beter georganiseerd. In Ohio heeft Obama bijvoorbeeld 170 ‘fieldoffices’ tegen 40 voor Romney. Ook maken Democraten massaal gebruik van de mogelijkheid om al voor de verkiezingsdag te stemmen. Het betreft hier kiezers die door tijdgebrek of laksheid waarschijnlijk niet zouden hebben gestemd als dat alleen dinsdag had gekund.
Een andere indicatie dat het niet goed gaat met Romney zijn de uitspraken van een aantal invloedrijke Republikeinen zoals Karl Rove, ‘het brein’ van Bush en Haley Barbour, gouverneur van Mississippi, die stellen dat orkaan Sandy Romney het ‘momentum’ heeft gekost. Waarom zouden ze dat nu lopen te roepen, terwijl Romney zelf nog hardnekkig volhoudt dat hij het momentum heeft? Het lijkt alsof ze het (blijkbaar aanstaande) verlies van hun partij willen afschuiven op het weer. Erick Erickson van Redstate.com blogte zelfs al dat als hij komende woensdag wakker wordt hij in ieder geval nog steeds z’n ‘gezin heeft en God’. Dat klinkt bepaald niet als iemand die denkt te gaan winnen.
Andere indicaties zijn de steunbetuigingen van tot de verbeelding sprekende politici zoals de onafhankelijke burgemeester van New York, Michael Bloomberg en Bush’ minister van buitenlandse zaken Colin Powell. Ook de lof voor Obama’s crisismanagement tijdens Sandy van de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie kan worden (en werd) uitgelegd als een verkapte overgave. Christie wil bovendien zelf in 2016 kandidaat zijn en hij heeft er dus geen belang bij als Romney dan aan z’n herverkiezing werkt. En blijkbaar vreest hij niet de toorn van een eventuele ‘president Romney’.
Het voornaamste teken dat Romney averij oploopt is echter dat hij in deze cruciale laatste dagen niet in Florida of Ohio zit, maar in Pennsylvania, een staat waar hij ver achter ligt. Officieel doet hij dit om ‘wat extra punten te scoren’ maar in werkelijkheid is het pure bluf. Misschien hoopt hij Obama uit Ohio te lokken zodat hij daar zelf kan toeslaan, misschien doet hij het in de hoop dat zijn zelfvertrouwen een soort bandwagon effect veroorzaakt in andere staten die hij nog wel kan winnen. Het is riskante strategie. Bush deed het in 2000 in Californië waar hij kansloos achter stond terwijl hij die tijd beter in Florida had kunnen doorbrengen.
Wat zal de uiteindelijke score zijn? In bijna alle swingstates doet Obama het in de huidige peilingen beter dan twee weken geleden en daardoor zijn een aantal staten die een tijdje voor Romney leken te gaan nu weer neutraal. De meeste van deze peilingen vonden echter allemaal plaats vóór Sandy en de kans is groot dat de trend richting Obama doorzet. Ik zelf acht de kans dan ook groot dat Obama al deze swingstates nipt wint. Met uitzondering van North Carolina en Colorado.
Dat brengt de score op 323 kiesmannen voor Obama versus 215 voor Romney.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.