991
90

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De banken worden onbekwaam geleid

Het management van banken kan niet vooruit denken en dempt de put pas als het kalf al lang verdronken is

“Naast de maandelijkse inleg voor sparen, betaalt u rente voor uw OpbouwHypotheek. Deze rente is meestal aftrekbaar. Doordat u niet tussentijds aflost, kunt u de hypotheekrenteaftrek optimaal benutten.”

Waar staat dat? Op de website van de Rabo die, zo meldt Elsevier dinsdag, een afbouw wil voor de hypotheekrenteaftrek op spaar- en aflossingsvrije hypotheken. De aftrek zou alleen maar moeten gelden voor annuïteitenhypotheken. Dan betaalt de huizenkoper elke maand een klein stukje af.

Ook de ING heeft het gehad met de hypotheekrente-aftrek. Deze bank wil de hele boel in één klap afschaffen maar pas over dertig jaar. Beide plannen liggen nu bij de Nederlandse Vereniging van Banken op tafel.

De brutaliteit van de Nederlandse financiële sector kent geen grenzen. Tot voor een jaar of wat hebben de bankiers Nederland volgestopt met allerlei hypotheekvarianten waarbij aflossing zo lang mogelijk werd uitgesteld of zelfs geheel achterwege bleef. Zij splitsten zelfs talloze huizenkopers een uiterst risicovolle beleggingshypotheek in de maag. Zij zetten hun contracten vol kleine lettertjes, waarin hypotheeknemers met boetes werden bedreigd mochten zij op het idee komen om tóch af te lossen. Zij hebben er met hartstocht en overtuiging aan meegewerkt dat Nederland nu per hoofd van de bevolking de grootste hypotheekschuld ter wereld heeft. En nu dit.

De verschrikkelijke Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, heeft al gereageerd: die boetebedingen bij het omzetten naar hypotheken met maandelijkse aflossing moeten vooral blijven en niet achteraf bij wet verboden worden.

Het is duidelijk dat er op het hypotheekfront drastische dingen moeten gebeuren en dan ook nog op zo’n manier dat niet honderdduizenden hardwerkende Nederlanders ervan kopje onder gaan om een kapseizende financiële sector te redden. Dat kon wel eens heel wat meer inhouden dan morrelen aan een aftrekpost alleen. De eigendom van de banken zelf zal in het geding komen, het totale Nederlandse belastingstelsel en de manier waarop nieuwbouw in dit land tot stand komt. Om alle problemen structureel op te lossen is iets nodig dat nauw verwant is aan een revolutie.

Is de late bekering van de banken een eerste voorbode van deze revolutie? Daarvoor zijn de voorgestelde maatregelen te zeer gericht op het behoud van het eigen hachje. Nee, de voorstellen van RABO en ING bewijzen iets anders: banken kunnen niet vooruit denken. Hun management dempt de put pas als het kalf al lang verdronken is. Het verlegt de koers pas als het cruiseschip al door de rotsen is opengescheurd. Van een fatsoenlijke bedrijfsleiding mag men vewachten dat zij die kleine donkere wolkjes aan de horizon tijdig ziet. Van financiële genieën die miljoenenbonussen mee naar huis nemen, mag dat worden verwacht. Als ze goed waren geweest voor hun geld hadden zij aan het begin van deze eeuw al gewaarschuwd en hun schulden opblazende hypotheekvormen van de markt gehaald.

Opnieuw blijkt: de banken worden onbekwaam geleid.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (90)