419
21

Campagnedirecteur Greenpeace

Joris Thijssen (37), campagnedirecteur van Greenpeace, strijdt al jaren voor een beter klimaat. Bij de installatie van kabinet Rutte meldde hij zich tevergeefs als milieuminister, om een bijdrage te leveren aan een groener beleid. Eerder voerde hij actie in Kopenhagen bij de klimaattop en onderzocht in Patagonië de terugloop van het gletsjerijs door klimaatverandering. Thijssen studeerde ruimtevaarttechnologie in Delft en werkt sinds 2000 voor Greenpeace.

De crisis is een kans voor een groene toekomst

Laten we een voorbeeld nemen aan Duitsland met zijn Energiewende

De hypotheekrenteaftrek, de crisis en Europa – dat zijn de vaste thema’s van deze verkiezingsstrijd. Als het aan de lijsttrekkers ligt, sukkelt onze ouderwetse economie piepend en krakend verder. Aan innovatie wordt geen moment besteed, niet in al die tv-debatten, noch in de Stemwijzer of de verkiezingsbijlagen in de kranten.

Wat een gemiste kans. Lijsttrekkers verzuimen een toekomstvisie te bieden op hoe we op een duurzame en innovatieve manier uit deze crisis kunnen komen. Met goed geïsoleerde huizen, duurzaam geproduceerde producten en een schone, decentrale energievoorziening. Door te beloven de enorme belastingkortingen die de industrie krijgt op zijn mateloze energieverbruik te beëindigen. Die spurt is nodig: Nederland zit wat schone energie betreft in de achterhoede van Europa, op plaats 23, nog na Roemenië.

Buurland Duitsland laat zien hoeveel economische groei duurzaamheid kan opleveren. Volgens de Energiewende, het langetermijnplan om het land te voorzien van schone energie, zijn kolen- en kerncentrales straks overbodig. De industrie in zonnepanelen floreert en er werken al meer dan 300.000 mensen in de schone-energiesector.Ook neemt Duitsland maatregelen om fiscaal te vergroenen: grootverbruikers in de industrie hebben maar beperkte rechten op belastingteruggave.

Nederland kan eveneens overheidsinkomsten vergaren door vervuiling te belasten, waardoor de belasting op arbeid omlaag kan. Dat stimuleert zowel werkgelegenheid als duurzame innovatie; twee vliegen in een klap. Het zijn fundamentele keuzes waarover we van de kandidaat-premiers willen horen welke mogelijkheden zij zien. Onze groene toekomst verdient aandacht in het centrale debat en moet niet alleen worden aangekaart in een enkel themadebat door de partijspecialist.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)