1.146
31

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

De democratische legitimiteit van de EU verdwijnt

Als we ons druk willen maken over de toekomst van Nederland, dan is een discussie over de rol en invloed van de Europese Unie onontbeerlijk

De Europese Unie is weinig populair onder de kiezer. De gemiddelde politicus, zeker op Rechts, doet dapper mee met anti-Europa houding van de kiezer. Wat diezelfde politicus niet verteld is dat Europese Unie rustig doorgaat. De ‘bv Europa’ timmert op de achtergrond hard aan de weg.

Eurocommissaris Barnier van Mededinging is regelmatig in het veld te vinden waar hij overleg heeft met ondernemers die struikelen over de vele Europese regels. Eén daarvan is de octrooi wetgeving. In Europa houdt elk land zijn eigen octrooi wetgeving erop na. Mede omdat elk land deze wetgeving alleen in de eigen taal wilt. Hierdoor zijn ondernemers veel geld kwijt aan het vastleggen van hun octrooi. Ze zijn veel duurder uit dan hun Amerikaanse collegae die met 1 nationale wetgeving te maken heeft. Barnier staat open voor deze problemen en werkt hard om te komen tot uniforme wetgeving voor heel de Europese Unie. Dat in de verschillende naties veel weerstand is, deert hem blijkbaar niet veel. Het is slechts een hobbel die genomen moet worden. Inmiddels heeft men verdere vorderingen geboekt in het octrooi dossier.

Nu is de octrooi wetgeving niet de meest spannende wetgeving voor de burger, dus veel aandacht krijgt dit niet in de media. Ook voor veel andere economische wetgeving is weinig aandacht in de media. Nederland steggelt liever de hele dag over hoofddoekjes. Nederlandse rechtse politici roepen om de beurt dat er wel wat minder ‘Europa’ kan. Maar het is eerder zo dat er elke dag een stukje meer ‘Europa’ is.

Nu gaat het mij niet om de specifieke regels of dat er meer of minder ‘Europa’ dient te zijn. Het is het gebrek aan discussie over Europese Unie. Dat is meer dan immigratie of steun aan Griekenland. Dat zijn specifieke dossiers. Het gaat om de rol, invloed en toekomst van de Europese Unie. De belangstelling van de Europese burger, zeker in Nederland, voor de verkiezingen van het Europees parlement was minimaal. Als er ergens een kloof gaapt tussen burger en bestuurder, dan is het wel op Europees niveau. Na accordering van het grondwettelijk verdrag, is de discussie op de achtergrond verdwenen. Als we ons druk willen maken over de toekomst van Nederland, dan is een discussie over de rol en invloed van de Europese Unie onontbeerlijk. De invloed van de Europese Unie op de Nederlandse wetgeving is enorm. We kunnen niet selectief gaan shoppen zoals Gerd Leers nu tracht op immigratie gebied of zomaar ineens de EMU opblazen.

Het grondwettelijk verdrag is een gemiste kans als het gaat om een goed debat over de Europese Unie. Het CDA en VVD hebben die discussie handig vermeden door geen 2de referendum te organiseren. Ook de huidige regering doet alsof haar neus bloedt en de Europese Unie wel even naar hun hand gezet kan worden.[Leers] Niets is minder waar. Op Europees niveau trekt men haar eigen plan. Tel daarbij op dat het Europees Parlement nog steeds niet volledige controle heeft over de Europese commissie. Hierdoor neemt de kloof alleen maar toe en verdwijnt de democratische legitimiteit van de Europese Unie.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Hans Groen

Geef een reactie

Laatste reacties (31)