Laatste update 19:55
9.352
49

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De discutabele Duitstalige uitgeverijen van Thierry Baudet

Thierry Baudet weet zijn buitenlandse relaties wel uit te zoeken

Het intellectuele licht dat dr. Thierry Baudet laat schijnen, blijft niet beperkt tot het Nederlandse taalgebied. Twee van zijn boeken, Oikofobie en De Aanval op de Natiestaat, een volkseditie van zijn proefschrift, zijn ook in het Duits verschenen. En wel bij Kopp Verlag en Ares Verlag.

Thierry BaudetWat is Kopp voor een tent? “Boeken die U de ogen openen,” zegt uitgever Jochen Kopp zelf van zijn fonds. Hij is een voormalig politieagent die in 1994 de dienst vaarwel zei om zich op de boekenbranche te storten. Zijn aanbod bestaat uit een mengsel van esoterie, ufologie en – uiterst rechtse – politiek. Veelzeggende voorbeelden van het gezelschap waarin Baudet zich begeeft zijn Miriam Kalamian, die diëten tegen kanker propageert of Jochen Mischka, die samen met Tom Anderson Die Menschenrechtsindustrie im humanitären Angriffskrieg schreef.

Ufo’s
Anna Hunger van het Stuttgartse internetmagazine Kontext ging naar Rottenburg, waar het bedrijfsgebouw van Kopp Verlag gevestigd is. Zij vond er “5000 vierkante meter samenzweringstheorie, boeken over Ufo´s, kritiek op de euro en een heleboel rechts populisme”. Ook stelde zij vast dat Kopp niet alleen boeken uit zijn eigen fonds verkoopt maar ook van nog rechtsere duidelijk nazistische uitgeverijen. Hunger vroeg Kopp wat hij van de holocaust dacht. Kopp: “Daarover bestaat in Duitsland een wettelijk vastgestelde mening. Als een aan de wetten gehoorzamend burger deel ik die vanzelfsprekend.”

Ares Verlag is een imprint van de traditionele Oostenrijkse uitgeverij Leopold Stocher, die zich onder meer specialiseert op boeken over de jacht. Onder de naam Ares echter verschijnt extreem-rechtse lectuur alsmede een kwartaalblad met de veelzeggende naam Neue Ordnung . Uitgever Wolfgang Dvorak-Stocker voelt zich thuis in kringen van de FPÖ en nog wat rechtser https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Dvorak-Stocker.

Thierry Baudet weet zijn buitenlandse relaties wel uit te zoeken. Dat blijkt opnieuw uit het feit dat hij zijn boeken uitgerekend bij deze uitgeverijen onderbrengt. Nog een paar titels: Stefan Schubert, de Destabilisering van Duitsland 1939, Gert Schultze-Rhonhof, de Oorlog met de vele Vaders waarin geprobeerd wordt de Duitse schuld aan de Tweede Wereldoorlog weg te wassen en Nikolai Starikov, Wie heeft Hitler gedwongen Stalin te overvallen?.

Troosten wij ons met de gedachte dat Jochen Kopp De Aanval op de Natiestaat moet verramschen, van 22,95 voor slechts 9,99.

Cc-foto: Roel Wijnants

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (49)