2.326
12

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

‘De door u gebruikte dwergpincher komt mij wel erg bekend voor’

Vragen over de herkomst van het hondje dat Tinkebell voor haar popple gebruikte

Woensdag wordt het boek ‘De Duitsers zijn uitgeschakeld’, een verzameling autobiografische verhalen van de Tinkebell, die eerder met haar kattentas en hamsterbollen felle reacties uitlokte, gelanceerd. Op Joop verscheen een aantal voorproefjes van dit nu al opmerkelijke boek. Vandaag de laatste: een mailwisseling tussen Tinkebell en een vrouw die bang was dat de popple van Tinkebell haar overleden dwergpincher was.

Goede morgen,

Hedenmorgen zag ik in het AD de foto’s van de door u ontworpen popple. Schokkend, allicht, maar dat is uw werk altijd. Alleen voor mij nu extra schokkend omdat de door u gebruikte dwergpincher mij wel heel erg bekend voorkomt, toeval? ik hoop het! Graag zou ik van u vernemen wanneer en op welke wijze u het stoffelijk overschot van dit hondje heeft weten te bemachtigen. Ik hoop dat u deze vraag eerlijk kunt beantwoorden en daarmee onrust weg kunt nemen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Kathinka de Jong

———————————————-
Goede avond,

Helaas heb ik naar aanleiding van mijn eerste bericht nog niets van u vernomen.

Graag wil ik het volgende aan u voorleggen;
het door u gebruikte hondje vertoond een treffende gelijkenis met J., een dwergpincher welke op 11 jarige leeftijd uit het asiel werd gehaald door zijn nieuwe baasje. J. is ca. 4 weken geleden op 16 jarige leeftijd overleden in de armen van zijn bejaarde baasje. Hij is bij de dierenarts afgegeven met de afspraak dat hij gecremeerd zou worden tezamen met de stoffelijke overschotten van andere huisdieren. Nu lijkt het erop dat hij bij u is terecht gekomen en voor totaal andere doeleinden wordt gebruikt waar zijn baasje niet van op de hoogte is en geen toestemming voor heeft gegeven.
Ik zou het zeer daarom werkelijk zeer op prijs stellen als u duidelijkheid kunt verschaffen omtrent de herkomst van dit hondje.

Met vriendelijke groet

Kathinka de Jong

———————————————-

Lieve mevrouw,

Gecondoleerd met het verlies van het hondje waar u over schrijft.

Bij dezen toch maar een antwoord, want ik dacht werkelijk dat uw vorige mail een grap was. Er zijn immers miljoenen hondjes van hetzelfde soort en een gelijkenis zal mijn popple met geen enkele hond meer hebben.

Doch, omdat u blijkbaar serieus bent en ik begrijp dat u verdriet hebt om uw overleden hondje, zal ik uw vraag beantwoorden.

Zoals in de krant al vermeld, betreft het hier roadkill (een aangereden hond). Die is ca. 10 tot 15 jaar geleden verongelukt in de omgeving van Eindhoven.

Om u nog wat meer algemene informatie te geven over hoe een dergelijk project (in dit geval de popple) tot stand komt, betreft de tijd die het kost: het looiproces alleen al duur 4 tot 6 weken. Het maken van een dergelijk object kost een aantal maanden.

Met andere woorden: dit is niet uw hondje.

Uw hondje is hoogstwaarschijnlijk tezamen met honderden andere dode dieren vermalen in een grote machine.

Uw dierenarts kan u hier wellicht meer over vertellen. De mensen van de grote dodedierenvermaler komen immers iedere week een bak dode dieren bij hem ophalen.

M.v.g.

Looove tinkebell.

Lees ook: ‘Wilt u uw aangifte nog een keer doen of wilt u het hier bij laten?’

De Duitsers zijn uitgeschakeld
en andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam TINKEBELL.

Hoe je aangestaard kunt worden door een muis met een feestmuts op. Welke types tegenwoordig kaas maken. Mannen die vermeden moeten worden om de viezigheid op hun piemel. Hoe je aangeklaagd kunt worden door depressieve hondenbezitters. Waarom je een psychiater ook preventief kunt bezoeken. Over Boy. Over niet opgegeten boterhammen. Over alleen zijn. En ook: Wat hamsters, politiek en portretschilderkunst met elkaar te maken hebben…

Volg Tinkebell ook op Twitter


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (12)