4.638
18

muzikant, schrijver, journalist

Aafke Romeijn (1986) is muzikant, schrijver en journalist. Na haar studie Nederlands werkte ze een aantal jaar als docent Nederlands aan een gymnasium. Eerdere artikelen verschenen in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland. Aafke Romeijn bracht in 2014 haar tweede, Nederlandstalige electropopalbum uit op label V2.

De enige verliezer in deze zaak is -wederom- de muzikant

Als bumalid ontving ik gisteren een verontrustende mail waarin stond dat het bestuur 'in gesprek is' met directeur Hein van der Ree

Als muzikant en componist ben ik al tien jaar lid van Buma/Stemra, de belangenvereniging die ervoor zorgt dat componisten en tekstschrijvers geld krijgen wanneer hun muziek gedraaid of gebruikt wordt. Als bumalid ontving ik gisteren een verontrustende mail waarin stond dat het bestuur ‘in gesprek is’ met directeur Hein van der Ree, ‘met de intentie eruit te komen.’ Alles aan de mail schreeuwt dat er stront aan de knikker is, en dat het bestuur oorlog heeft met de directeur. Natuurlijk wordt dat mooi omfloerst beschreven: in de bestuurskamer wordt niet over en weer gescholden, maar worden ‘verschillende uitgangspunten verkend.’ Wie een beetje thuis is in managementtaal weet wel beter: shit is aan.

Hein van der Ree werd in 2010 directeur van een vereniging die al tijden mank liep. Rechten werden niet of jaren te laat uitbetaald, bestuursleden lagen met elkaar overhoop, en leden eisten meer inspraak. Als muzikant had ik vaak het idee dat de Buma een zwart gat was waar iedereen (zalen, supermarkten, iedereen die op de één of andere manier muziek openbaar maakt) geld in liet verdwijnen, maar waar zelden tot nooit iets uit terugkwam. Drie jaar achtereen kreeg ik niks uitgekeerd, wanneer ik belde was de smoes de ene keer dat mijn opgaveformulier kwijt was, de andere keer dat er een computerstoring was. ‘Volgend jaar bent u de eerste.’ Ik was – helaas – één van de velen.

Verbeterde er iets toen Van der Ree aantrad? Moet gezegd: de afgelopen twee jaar heb ik keurig mijn rechten uitbetaald gekregen, zonder zeuren. Maar komt dat door Van der Ree, of door het nieuwe bestuur dat na een interne coup zijn intrede deed? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want de kans is groot dat Van der Ree zeer binnenkort via dezelfde achterdeur het pand verlaat als waar hij ooit door binnenkwam, mét een dikke vette gouden handdruk.

De oorlog die Van der Ree voert met het bestuur gaat namelijk over geld, en het ironische is dat hij zich in een positie heeft weten te manoeuvreren waarin hij zijn geld hoe dan ook zal krijgen, of hij nu wint of verliest. Hoe dat kan? Vrij eenvoudig. Afgelopen jaar besloot toenmalig staatssecretaris Fred Teeven dat topambtenaren niet meer mogen verdienen dan een minister: 178.000 euro. Van der Ree voelde zich zwaar benadeeld: hij zou een groot deel van zijn jaarsalaris van 4,5 ton moeten inleveren. Hij besloot om de Staat aan te klagen, want al die bemoeizucht van overheidswege, dat moest maar eens gedaan zijn. Hij wist zelf immers het beste wat hij waard was.

Het bestuur van Buma/Stemra raadde hem af om een rechtszaak aan te spannen, zo stond te lezen in een interne mail die de redactie van 3voor12 in handen kreeg. Sterker nog: het bestuur schaarde zich achter het besluit van Teeven. Een relletje was geboren. De media spraken schande van de graaizucht van Van der Ree, wiens salaris rechtstreeks wordt betaald door de muzikanten die lid zijn van Buma. Ikzelf hoopte nog dat Van der Ree óf zou inbinden, óf een kansloze rechtszaak tegen de Staat zou beginnen. Hij zou hoe dan ook verliezen en uit beeld verdwijnen.

Maar na de mail die ik vanmiddag van het bestuur kreeg ben ik daar niet zo zeker meer van. Van der Ree maakt nu openlijk ruzie met het bestuur, dat – volkomen terecht – op haar strepen blijft staan. Als dat conflict onhoudbaar blijkt zal hij moeten aftreden, en dat zal gepaard zijn met een flinke afkoopsom. Als hij aanblijft zal dat op zijn voorwaarden zijn, en dus betekenen dat hij zijn tonnen mag blijven opstrijken. Hoe het bestuur dit dus ook wendt of keert: Van der Ree zal niet armer uit deze strijd komen. De enige verliezer in deze zaak is – wederom – de muzikant.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)