Laatste update 22:52
14.186
99

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De gele hesjes in Nederland brengen omfloerst de boodschap van Wilders en Baudet

Uiterst rechts kaapt de beweging nog voor zij goed en wel op gang is gekomen

Ook in Nederland worden pogingen ondernomen een gele hesjesbeweging op touw te zetten. Die draagt een heel ander karakter dan in Frankrijk. De initiatiefnemers zijn vooral te vinden in kringen van rechtse bloggers en journalisten die wat hun opvatting betreft tegen PVV en FvD aanschurken. Zo kaapt uiterst rechts de beweging in Nederland nog voor zij goed en wel op gang is gekomen.

Zeperd
De grote vormgever is journalist en opiniemaker Jan Dijkgraaf. In een tamelijk grijs verleden was hij een tijdlang hoofdredacteur van het gratis dagblad Metro en ook even van HPdeTijd. Tegenwoordig manifesteert hij zich vooral op het internet. Met zijn Briefjes van Jan is hij een ankerpunt in Bert Brussens The Post Online. Ook is hij de man achter de papieren versie van deze site The Post Offline. Dijkgraaf haalde een enorme zeperd als lijsttrekker van de partij GeenPeil. Dat was weer een ideetje van GeenStijl. Het was de bedoeling een fractie(tje) in de kamer te brengen die het stemgedrag geheel zou laten afhangen van peilingen naar de visie van de achterban.

Nu probeert hij mee te surfen op de golven van de Franse Gilets jaunes. Verleden week zaterdag al riep Dijkgraaf Nederlanders op om in gele hesjes te demonstreren op centrale plekken in het land. Zelf verscheen hij met een honderdtal medestanders op het Plein in Den Haag vlak achter het Binnenhof. Het enige wat de gele hesjes moeten doen, aldus Dijkgraaf is samen de oude jaren negentig hit ‘Vijftien miljoen mensen’ te zingen. Want, zo redeneert hij, dat lied roept herinneringen op aan de tijd dat Nederland nog gaaf was.

Onthullend
In een briefje van Jan aan de leden van de Tweede Kamer, dat woensdag verscheen, kondigt Dijkgraaf voor zaterdag nieuwe demonstraties aan. Hijzelf zal dan verschijnen op de Erasmusbrug. Het briefje is zeer onthullend want het bevat de politieke boodschap van zijn gele hesjes hier in Nederland. In zijn mededeling aan de Kamers valt Dijkgraaf meteen met de deur in huis:

Over het Verdrag van Marrakesh. Het kabinet wil dat volgende week gaan tekenen. Vanmiddag gaan jullie Rutte en co. daar in ruime meerderheid groen licht voor geven. Het argument van echte voorstanders, zoals D66, GroenLinks, de PvdA en de Christenunie, om dat te doen is: mensen uit Afrika die hun geluk in West-Europa willen zoeken, zijn meer dan welkom in ons land. Die arme mensen kunnen er ook niks aan doen dat hun wieg niet hier stond, maar daar. Als die bereid zijn dat hele stuk te reizen naar Duitsland, Zweden of ons prachtige Nederland, dan moeten we dat wel belonen met allerlei rechten. Het argument van andere voorstemmers, zoals de VVD en het CDA, om dat te doen is: ach, het is maar een VN-verdragje dat toch niet bindend is, dus boeien, dikke lul, drie bier en nu kunnen we die landen daar eindelijk eens aan afspraken over het terugnemen van mensen die niet erkend worden als echte vluchtelingen gaan houden. Ik heb eerlijk gezegd meer respect voor de eerste groep (bij wijze van spreken dan).

Tegen het AD zegt Dijkgraaf het volgende:

Alle demonstraties die daar tot nu toe zijn gehouden waren niet fraai. Denk aan het protest van Turken in 2016 en recentelijk de confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Wij willen laten zien dat het ook anders kan, vriendelijker. We hebben daarom ook gekozen voor vijftien miljoen mensen als ons strijdlied: veel mensen verlangen terug naar die tijd toen dat lied een hit was (1996, red.) Toen het bestuur er nog voor de burger was en niet andersom.

Daarmee komt de aap uit de mouw. Hier wordt een nieuw front aangekondigd in de culture wars. Hier worden de kwalen van Nederland in verband gebracht met immigratie en “buitenlanders”. Uiteraard ontkent Jan Dijkgraaf dat in alle toonaarden . Hij definieert zijn initiatief als links noch rechts. “In Den Haag, waar wij afgelopen zaterdag onze eerste demonstratie hielden, liepen ook mensen van de FNV en aanhangers van de SP mee.”

Modderschuit
Maak dat de kat wijs. Wie zijn demonstratie ophangt aan angstzaaierij rond het Marrakesh-akkoord en voor de Erasmusbrug kiest omdat daar eerder een pro-Erdogan betoging plaatsvond en schermutselingen rond Zwarte Piet heeft een rechtse agenda. Wie ‘Vijftien miljoen mensen’ gebruikt als de vlag op de modderschuit van een mythisch verleden, toen alles zogenaamd nog koek, ei en blank was, speelt de kaart uit van de xenofobie en de goedkope leugen die migranten en andere nieuwkomers de schuld geeft van alle sociale problemen in Nederland.

Het is een oude truc, in het leven geroepen door de communisten onzaliger nagedachtenis. Die omgaven zich ook met zogenaamd apolitieke bewegingen en initiatieven. Daar bestond destijds een term voor: mantelorganisatie. Meest spectaculaire voorbeeld: Stop de neutronenbom. En nu, in de eenentwintigste eeuw krijgen we een hesjesorganisatie. Wie daarin opmarcheert, brengt geel omfloerst de boodschap van Wilders en Baudet. Van niemand anders.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (99)