3.006
174

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De gemiddelde uitkeringstrekker is goudeerlijk

Afgezet tegen het totaal aan uitkeringen is 118 miljoen aan frauduleus verkregen uitkeringen allemaal peanuts

Gisteren was het feest onder de reaguurders van de rechtse websites omdat minister Henk Kamp aankondigde dat hij uitkeringsontvangers buiten Europa lekker ging korten. Vandaar overheerst in die kring de verontwaardiging. Verantwoordelijk hiervoor is staatssecretaris Paul de Krom.

De Krom heeft op zijn beurt een duit in het zakje gedaan of liever gezegd laten weten hoeveel duiten ánderen ten onrechte uit het collectieve zakje halen. Volgens hem is er in 2010 voor wel 118 miljoen euro met sociale uitkeringen gefraudeerd. In ongeveer de helft van de gevallen werd gesjoemeld met de bijstand. De staatssecretaris is tot in de vezels van zijn normen- en waardenstelsel geschokt. Hij gaat het hárd aanpakken. De daders worden zwaar gestraft. Ze moeten bovendien de ten onrechte ontvangen uitkeringen in hun geheel terugbetalen.

Zo wordt de uitkeringstrekker door de staatssecretaris in een kwade reuk geplaatst. Wie weet, werkt hij er zwart bij. Of is hij nooit in zijn eigen huisje te vinden, maar deelt hij elders het bed met een geliefde. Hij verzwijgt vast zijn paleizen in de Rif en aan het Van-meer.

Zou dat waar zijn? Die 118 miljoen euro krijgen pas reliëf als je ze afzet tegen de totale kosten van de sociale voorzieningen.

Elsevier constateerde in 2010 geschokt dat de werkende Nederlanders bij elkaar in dat 169 miljard kwijt waren. Voor twee derde ging dit bedrag naar AOW en ziektegelden.

Voor het lopend kalenderjaar heeft de rijksoverheid 61, 786 000000, een kleine 62 miljard dus begroot voor uitkeringen die met werkloosheid of arbeidsongeschiktheid te maken hebben. 4,32 miljard daarvan is bestemd voor bijstandsuitkeringen.

118 miljoen aan frauduleus verkregen uitkeringen is een hoog bedrag. Het is goed dat de overheid de bestrijding stevig ter hand neemt. Maar afgezet tegen het totaal aan uitkeringen is het allemaal peanuts.  Je komt een enkel rot appeltje tegen in de mand maar de gemiddelde uitkeringstrekker is goudeerlijk. Dat bewijzen de cijfers.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (174)