7.358
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De geschiedenis van het wc-papier

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe heeft de mens in de loop van de geschiedenis zijn gat schoon gemaakt?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is zondag en dat biedt een moment om stil te staan bij de belangrijke zaken in het leven. Bijvoorbeeld bij de geschiedenis van het wc-papier. Hoe vaak gebruiken we het? En hoe vaak denken we erover na? Hoe heeft de mens in de loop van de geschiedenis zijn gat schoon gemaakt?

Gelukkig is er een online museum, waar je alles wat je nog niet wist over wc-papier kunt vinden.

We komen wc-papier voor het eerst tegen in China in de veertiende eeuw. Chinezen hebben dus niet alleen het buskruit uitgevonden.

Wat deden mensen tot het wc-papier er was? Ze gebruikten water, blaadjes, mosselschelpen, maiskolven en ook al oud papier. Joseph Gayetti, een inwoner van New York heeft de uitvinding van wc-papier op zijn naam staan. Hij bracht in 1857 wc-papier op de markt als een medisch product ter voorkoming van aambeien. Het was een soort ´vochtig doekje´. Er was aloë aan toegevoegd. Het zat in pakjes van 500 en in het watermerk stond Gayetti´s naam. In 1879 bracht de Scott Paper Company de rol, maar die was nog niet geperforeerd. Dus een heel gedoe met afscheuren.

In 1885 kwam er pas een rol met gaatjes. Omdat er advertenties bekend zijn uit 1935 voor splintervrij wc-papier, moet dat een belangrijke innovatie geweest zijn. Een splinter in je gevoelige delen is geen aangename bijwerking. En wie haalt die eruit? In 1942 werd toiletpapier gemaakt van twee laagjes in Engeland ontwikkeld. Weer een enorme vooruitgang voor mensen die een hekel hadden aan de ongelukjes die je kunt hebben als je vingers door het papier heen scheuren. Belangrijk ook omdat uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf mannen zijn handen niet wast na toiletbezoek. Vrouwen doen dat iets beter.

Het Franse wc-papier lijkt tot op de dag van vandaag te klein en vooral bruikbaar als vetvrij papier bij het bereiden van lekkernijen in de oven. Inmiddels zijn we overigens weer bij de dozen met natte doekjes aangekomen.

Het weetje van zaterdag teruglezen: Wat gebeurt er met je hersenen bij alcoholisme?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)