2.830
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De gevaren van de Nuvaring

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de Nuvaring

Herinner je je de Nuvaring nog? Het was een nieuwe Nederlandse afgeleide van de anticonceptiepil. Waarom elke dag een pil slikken met de kans het een keertje te vergeten? Nee, de actieve bestanddelen konden in een ring worden geladen en als vrouwen die in de vagina een plaats gaven dan werden die stoffen via het vaginaslijmvlies in het bloed opgenomen. Hetzelfde effect als van de pil en minder gedoe met slikken.

De Nuvaring werd op een ideaal moment door het Nederlandse Organon op de markt gebracht, in een tijd dat er steeds meer twijfel bij vrouwen ontstond of het wel verstandig was om zo veel jaren achter elkaar een medicijn te slikken. Dat het een onzinnige gedachte was drong lang niet tot iedereen door. Of je de hormonen nu via je pil of via zo’n vaginaring in je bloed krijgt, de voordelige en nadelige effecten blijven hetzelfde. De mogelijke bijwerkingen zijn afhankelijk van de bestanddelen die erin zitten. En in die Nuvaring zitten de bestanddelen van Marvelon (de pil van Organon).

Trombose
Marvelon behoorde tot de nieuwste generatie anticonceptiepillen en die geven een ietsje grotere kans op trombose dan de oudere pillen (die worden de tweede generatie pillen genoemd). Het risico is maar ietsje groter en het zal dus zelden gebeuren, maar ja, het zal jou maar overkomen. Dus je hebt recht op die informatie om zelf een geïnformeerde keuze kunnen te maken. Je bent gezond en gaat een risico nemen, de keuze dat wel of niet te doen is niet aan je arts, maar aan jezelf.

Daarbij heb je geen demagogische argumenten nodig die erop wijzen dat als je rookt het risico op trombose nog groter is of dat zwangerschap zelf ook een risico oplevert. Het gaat erom of je recht op een afgewogen keuze gerespecteerd wordt en daarvoor moet je alle informatie hebben. En kregen vrouwen die? Nee.

Bijsluiter
Organon – onze nationale farmaceutische trots – werd in 2007 aan Schering-Plough verkocht, dat in 2009 fuseerde met het Amerikaanse bedrijf Merck. Nuvaring was in 2001 al toegelaten op de Amerikaanse markt en kwam overal ter wereld in de apotheken terecht. Het verkocht redelijk goed. In 2012 was de jaaromzet van de Nuvaring nog 623 miljoen dollar (451 euro). In de Verenigde Staten ontstond echter onrust omdat in de bijsluiter niet behoorlijk vermeld werd dat er een licht verhoogde kans op trombose was bij gebruik van de Nuvaring in vergelijking met tweede generatie anticonceptiepillen.

Uiteindelijk resulteerde dat in februari 2014 in een regeling voor 3800 klagers die samen 100 miljoen dollar kregen (71 miljoen euro). Dat gebeurde onder andere op basis van het inzicht dat de rechter kreeg in de interne correspondentie van het bedrijf (lees Organon). In de herfst van 2000 schreef de Nederlander Wim Mens van Organon nog dat geprobeerd moest worden de tekst over de iets grotere kans uit de bijsluitertekst te houden. In de Verenigde Staten kom je daar niet mee weg.

De Nuvaring is in Nederland overigens erg populair geworden en ik vraag me af of er ook Nederlandse vrouwen bij die 3800 klagers in de rechtszaak zaten.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)