1.071
25

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

De grijsgedraaide plaat van Bolkestein

Journalisten zijn allemaal links, klaagt onze nationale huisintellectueel

Je moet het onze nationale huisintellectueel nageven: het is gewaagd om de VVD als partij van de vrijheid te verdedigen omdat ‘vrijheid’ als ideaal het onmogelijk zou maken om macht uit te oefenen via de achterdeur terwijl twee partijen met vrijheid in hun naam in een achterkamertje de toekomst van Nederland bedisselen. Bolkestein doet het.

In de Volkskrant, de rechtse kwaliteitskrant die Bolkestein niettemin zo node mist, haalt de grote denker uit naar van alles en nog wat en iedereen. Maar vooral tegen ‘linkse journalisten’. Goh, waar hebben we dat vaker gehoord? Al een keer of honderdtig van Bolkestein en Wiegel, geloof ik.

Journalisten zijn allemaal links, klaagt hij, feminien zelfs want dat is wat hen links maakt, maar blijkbaar toch niet bij de grootste krant van Nederland, de regeringskrant, de Telegraaf. Ik kan me voorstellen dat Bolkestein de Telegraaf geen krant vindt, maar het is wel wat lastig om al die journalisten die daar werken te desavoueren. Hij mag het van mij, dan heeft hij in dit artikeltje tenminste een interessant geluid laten horen, maar zit dan niet te zeuren dat de media of de journalisten ‘links’ zijn.

De intellectueel van Oud-Zuid heeft belangrijker punten te maken. Journalisten moraliseren en dat doen alleen linkse mensen en dat is slecht, heel slecht. Een VVD’er zul je nooit op moraliseren betrappen want die staat pal voor de vrijheid. De grote man heeft zelfs Max Weber van de plank gehaald om Gesinnungsethiek (kijkt naar de doelstellingen ongeacht de gevolgen) en Verantwortungsethik (kijkt enkel naar de gevolgen ongeacht de moraal) in de strijd te gooien. Volgens Bolkestein is alleen de tweede vorm goed: de handeling wordt goed door het resultaat. Niet dat ik denk dat Weber deze vorm van wetsovertreding of moreel verwerpelijk beleid zou accepteren als een ethiek als het gevolg maar goed is (en wie bepaalt dat?), maar goed, Bolkestein is intellectueel en daarom lijkt het heel diep. Met Weber heeft het weinig te maken, gelukkig maar, want ik heb de socioloog erg hoog.

Het is een bekend verhaal van onze grote denker en daarom lijkt het op een kras in de plaat. Een oude man die nog maar weer eens hetzelfde zegt. Je neemt het hem niet kwalijk, onzeker of je inzettende alzheimer of gewoon, ouderdom verantwoordelijk moet houden voor alweer hetzelfde verhaal. De Volkskrant publiceert het allemaal braaf.

De kredietcrisis, begonnen in de VS, is de schuld van de overheid. Bankiers hadden geen moraal, geen enkele ethiek en de gevolgen zijn desastreus, maar daarvoor zijn ze niet verantwoordelijk. Want als de overheid een kat op het spek bindt dan is de kat niet meer verantwoordelijk voor wat hij doet. Eigen verantwoordelijkheid voor moreel wangedrag bestaat niet in het vrijheidsdomein van deze denker. Ik moet toegeven, het is een knap staaltje van Weber-verkrachting.

Bolkesteins schrijfparel had een plek in de berg afgewezen opinieartikeltjes verdiend. Of een linkse insluiper bij de Volkskrant moet hem een wrede poets gebakken hebben door te laten zien dat het eindproduct een misbaksel is, ondanks de goede bedoelingen van de geleerde grote man.

Volg Frans Verhagen op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (25)