7.038
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De grootte van je neus

Waarom mannen grotere neuzen hebben dan vrouwen

Heb je je ooit afgevraagd waarom de neus van een man gemiddeld groter is dan van een vrouw? Op die vraag geven medewerkers van de Universiteit van Iowa nu een antwoord.

Dat is verrassend simpel. Mannen hebben meer spierweefsel en hebben daardoor meer zuurstof nodig. Vandaar een stevige neus; om het naar binnen te halen.

De neus van een man is gemiddeld tien procent groter dan van een vrouw. Voor het onderzoek volgden de onderzoekers 38 jongens en meisjes met een Europese achtergrond vanaf hun derde totdat ze midden twintig waren. Vanaf die leeftijd mag je verwachten dat de neus niet meer groter wordt. Met regelmaat maten ze de neus van binnen en van buiten. Toen ze drie waren was er geen verschil tussen de neuzen van jongens en meisjes, maar zodra de puberteit begint verandert dat. Jongens gaan dan veel meer spierweefsel produceren, terwijl meisjes meer vet aanmaken. Al die spieren hebben voor hun onderhoud zuurstof nodig en daarvoor is die grotere neus belangrijk. Zelfs als mannen en vrouwen even groot zijn, dan nog is die neus groter omdat de samenstelling van het lichaam zo verschilt.

In de tijd van de Neanderthalers hadden mannen waarschijnlijk nog meer spierweefsel, want hun neuzen waren groter dan de neuzen van de mannen van tegenwoordig.

Zullen onze neuzen in de toekomst verder veranderen? Als we minder zuurstof nodig hebben dan onze voorvaderen, dan kun je verwachten dat met onze gemotoriseerde lifestyles de neus uiteindelijk nog kleiner kan worden. Dit is speculatie hoor. Bovendien zou het enkele generaties duren voordat we dat zullen zien.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Condooms onder invloed

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)