Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De keuze tussen vies en ongezond

  •  
02-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Elke dag een gezond weetje, vandaag over leren wat lekker is
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hoe kinderen eten is soms een raadsel en in het verleden konden ouders daar rustig de schouders ophalen. Het kwam wel in orde. De kinderen moesten wel eten, want er was gewoon niets anders. Eten kiezen, zeker voor kinderen, bestond nog niet. Maar nu is het anders en met een groeiende overgewichtsepidemie, die al op jonge leeftijd start, wil je als vader en moeder je kind niet tot een diabeet op laten groeien. We krijgen taken als ouders die onze voorouders niet hadden. We moeten bewuste keuzen maken en daardoor raken we in de war. In toenemende mate maken we ons zorgen over wat onze kinderen eten.
Vroeger leerden kinderen het vanzelf, maar anno 2013 moet je je kinderen leren eten. Omdat we in onze genen hebben zitten dat we energierijkvoedsel eten als het er is, omdat we er in tijden van schaarste op moesten overleven, vinden we dat al snel lekker: zoet en vet. Dat hoeven kinderen dus niet te leren. Groente, daar ligt de uitdaging. Groente bevat veel bittere stoffen en die vinden kinderen meestal niet lekker. Ze moeten er aan wennen en het leren te waarderen. Gulden regel is dat ze iets 15 tot 20 keer gegeten moeten hebben om het lekker te gaan vinden. De beste kans om hen dat te leren eten is voordat kinderen twee zijn. Een groot deel van de kinderen zal nooit die 15 keer halen en loopt de kans een leven lang een slechte eter te blijven.
Dus grijp je kans voor ze twee zijn door alle groente 15 keer langs te laten komen en geduldig samen met hen aan de eettafel te zitten, zodat kinderen doorkrijgen dat iedereen die groentes eet. Met sperziebonen lijkt het ´t gemakkelijkst te lukken. Dat is dan ook de meest favoriete groente van kinderen. Sommige ouders proberen hun kinderen groentes te leren eten door er een beetje suiker aan toe te voegen, maar probeer er daarna maar weer van af te komen, want hoe minder suiker je toevoegt hoe gezonder het uiteindelijk is. Het lukt allemaal wel en je moet je niet druk maken over de periode dat kinderen alles vies vinden, want dat is tijdelijk. Het begint met het goede voorbeeld, want je kunt praten als Brugman, maar als je partner consequent elke keer als er spinazie op tafel staat een vies gezicht trekt, dan wordt het moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat het ´t beste is om het eten niet op te dringen en streng te gaan doen, want daarmee kan je het een eeuwig strijdpunt in de opvoeding gaan maken. Een twistpunt waar de wil van kind ten opzichte van de ouders wordt uitgetest. Warmte en geduld zijn vereist.
Dat kun je dan    allemaal wel willen, maar er is nog één groot obstakel. Je voedt al lang niet meer alleen je kinderen op. Als ze veel televisie kijken en vaak op internet zijn dan wordt ze door de producenten van allerlei rommel waarin veel suiker zit ook aangeleerd wat lekker is. En geloof me, de miljarden die in dergelijke marketing   worden gestopt hebben meer overtuigingskracht dan de onderhandelingsstrategieën aan de eettafel. Het is dus een enorme uitdaging, maar er is één troost, eigenlijk alle ouders hebben ermee te maken. Je zou elkaar kunnen vinden en samen proberen invloed uit te oefenen. Bij de volgende verkiezingen bijvoorbeeld stemmen op een partij die belooft marketing van voedselproducten die op kinderen is gericht te verbieden, groente goedkoper maakt, mensen in de supermarkten helpt betere keuzes te maken en nog wat van die dingen die momenteel nog als onbelangrijk worden gezien door de mensen die in Den Haag de wereld proberen te redden, maar de gezondheid van onze kinderen misschien wel een beetje uit het oog zijn verloren.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Een klein offer voor je grote liefde
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.