1.569
16

Debatspecialist bij Debatrix

Gespreksleider en debatspecialist bij Debatrix. Naast het leiden van congressen, symposia en debatten, trainde John politici in debatvaardigheden op elk bestuurlijk niveau - van gemeente tot Europees Parlement - waaronder in meer dan 100 Nederlandse gemeenten. Daarnaast is John in veel gemeenten betrokken bij het verbeteren van het debat in de Raad. John analyseert geregeld voor verschillende media verschillende politieke debatten.

De kin van Job Cohen

Het was niet het haar van Geert. Als er één lichaamsdeel deze verkiezingen bepaald heeft, dan is het wel de kin van Job Cohen.

Tijdens het EenVandaag-debat stond Cohen weer tegenover Wilders – en weer met een stelling over de islamisering.

Het was een herhaling van zetten, het debat tussen Cohen en Wilders bij EenVandaag op maandag 8 juni. Een bijna letterlijke herhaling van het één-op-één-debat bij RTL waar Wilders vakkundig gehakt maakte van Cohens verdediging. Cohen somt enkele bezwerende getallen uit zijn periode als Staatssecretaris verantwoordelijk op. WIlders zet daar met zichtbaar pleziet “da’s asiel, geen migratie”. tegen over. Cohen reageert verward; hij had vast “de cijfers niet paraat” voor déze kwestie.

Het is niet het enige moment. Struikelend en stamelend sloeg Cohen hij zich door de debatten heen. Ehs en uhs en uhms werden versterkt met neerslaande ogen, lange pauzes na vragen en het merendeel van de tijd wanneer Cohen werd toegesproken stond-ie turend naar zijn schoenen naar woorden te zoeken. Maar schoenen winnen geen debatten. En cijfers ook niet.

Terug naar EenVandaag. Wilders houdt een tirade die we al kennen. Cohen niet. Cohen spreekt. “Een geloof is een huis met vele kamers” en “Radicalisering van de Islam is gevaarlijk. Radicalisering van dierenrechtenactivisme is gevaarlijk” en “Niet de Islam, maar de radicalisering moeten we tegengaan.” Hoewel niet foutloos, spreekt Cohen deze woorden wel ánders uit. Geen getuur naar schoenen, dit keer gaat gaat Cohen’s kin snel omhoog en blijft triomfantelijk hangen. Neerkijkend op Wilders horen we hem haast grommen “kom maar op.”

Het was hét moment in deze campagne. Geen feitenfetiisjisme. maar een spreker die triomfantelijk grote verhalen spreekt! Debatten zijn geen uitwisseling van koopkrachtplaatjes. Dat is kwartetten. Debatten horen te gaan over voorbij de horizon en niet over achter de komma. Debatten horen kiezers aan het denken te zetten. Cohens kin heeft dat begrepen.
Toch heeft de kin het verder niet van de schoenen gewonnen. Van grote verhalen van Cohen blijven we in de debatten verder verstoken. Kijkers en kiezers luisteren verder naar de versprekingen en oude karikaturen, tirades, detail-beredeneringen en uiteindelijk hun eigen onderbuik. En dat is jammer. Had de kin ook het lef gehad zich te heffen tegen Rutte, maar ook tegen Halsema, Roemer, Pechtold en, vooruit, tegen Balkenende was wellicht de VVD net niet de grootste geworden. Want al winnen schoenen geen debatten, een kin is een goed begin.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)