372
6

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

De kosten van koffie en lokale media

De gemeente mag best andere mediapartijen uitnodigingen om zich te laten informeren over hoeveel AT5 mag kosten

Vanochtend op de fiets naar de gemeenteraadsvergadering kon ik een keuze maken: koop ik een medium latte voor drie euro zestig bij de Coffee Company, ga ik naar het standje in het stadhuis om een koffie verkeerd te kopen voor één euro of haal ik gratis koffie met poedermelk uit de automaat?

Het is fijn dat ik de verschillende prijzen van koffie weet. In die positie verkeert de gemeente niet als het om de lokale media gaat. Niet alleen zit de stad momenteel niet in de luxe positie om de duurste koffie aan te schaffen, de stad weet niet eens dat er ook nog andere smaken zijn. AT5 verzorgt al jaren de lokale nieuwsvoorziening en daarvoor betalen we een bepaalde prijs (dit jaar 4,25 miljoen euro). Of het ook anders, beter, goedkoper kan, dat weten we niet.

Dat is natuurlijk een gekke zaak. Daarom heeft de gemeenteraad verschillende (media)partijen uitgenodigd om ons voor te rekenen voor hoeveel zij onze lokale nieuwsvoorziening kunnen maken. Op basis van deze benchmark kunnen we vervolgens bepalen hoeveel we over hebben voor lokale media.

Dit hele proces heeft ongelooflijk veel weerstand opgeroepen, niet in de laatste plaats van monopolist AT5 zelf. ‘In strijd met alle regels van behoorlijk bestuur’, ‘te vergaande bemoeienis’, ‘hetze tegen AT5’ schrijven de directeur en de Raad van Commissarissen.

Dergelijke bewoordingen zijn misschien begrijpelijk maar niet terecht. Het staat buiten kijf dat we lokale media nodig hebben en dat de Amsterdamse gemeenteraad daar ook geld voor zal uittrekken. Maar of we genoegen nemen met slappe automatenkoffie of dat we investeren in luxe latte – daar moeten we een geïnformeerde beslissing over nemen.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg

Geef een reactie

Laatste reacties (6)