5.002
84

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De leugen regeert nog steeds

Wilde de PvdA de verkiezingen uitstellen? Oordeel zelf.

In deze tijd van flitsnieuws gaan geruchten steeds sneller rond. Media met scoringsdrift maken daar gretig gebruik van. In verkiezingstijd spelen dan ook nog eens politieke motieven een rol.

Maandag berichtte Joop hoe De Telegraaf-media de PvdA een hak probeerden te zetten met het onware verhaal dat de partij de gemeenteraadsverkiezingen wilde uitstellen. Dinsdag schoot Geenstijl, onderdeel van het Telegraaf-concern, in de speenvarken-modus: “In een ronkend artikel tikte Francisco van Jolo gisteren anoniem al zijn haat jegens GeenStijl van zich af en beschuldigde ons en passant van liegen.” Geenstijl en liegen, dat is natuurlijk een onvoorstelbare combinatie.
Maar wilde de PvdA echt de komende gemeenteraadsverkiezingen uitstellen “vanwege de kou”? Nee. Daar is nooit sprake van geweest. Het is ook nooit voorgesteld. Het is nieuws dat bedacht werd. Politek nepnieuws. Dat nepnieuws werkt omdat het in één zin kan worden rondgebazuind en de weerlegging uitleg kost. Voor uitleg hebben minder mensen tijd en bovendien past het meestal niet in 140 tekens.

Dit is wat er gebeurde.

Op maandagochtend werd een persbericht verstuurd met daarin Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Paul Kalma en Pierre Heijnen. Dit is de volledige tekst van Nieuwsbank (die de Geenstijl-lezers niet te zien kregen):  

Vragen van het de leden Heijnen en Kalma (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken over mogelijke verplaatsing van de gemeenteraadsverkiezingen
* Heeft u kennis genomen van het artikel “Campagne in de vrieskou” in Lokaal Bestuur, jaargang 34, nummer 2 van februari 2010? 
* Heeft u het ook zo koud bij het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen? 
* Heeft u het ook zo te doen met al die vrijwilligers van uiteenlopende politieke partijen die deze weken campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen? 
* Bent u bereid te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van verplaatsing van de gemeenteraadsverkiezingen naar een warmer tijstip? 
* Bent u bereid daarbij in het bijzonder ook onderzoek te doen naar het verband tussen opkomstpercentages en het moment van verkiezingen? (landelijke verkiezingen hebben in alle jaargetijden plaatsgevonden) 
* Bent u bereid hierover onder andere advies te vragen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten?  En bent u bereid op basis van uw onderzoeken en de ingewonnen adviezen een standpunt over mogelijke verplaatsing van het tijdstip van de raadsverkiezingen aan de Kamer te doen toekomen? Zo ja, wanneer? Zo nee,

Er staat nergens dat het gaat om de komende gemeenteraadsverkiezingen. De vragen zijn onderdeel van een discussie die al langer loopt om de gemeenteraadsverkiezingen,  die altijd in maart worden gehouden, naar een andere maand met betere weersomstandigheden te verplaatsen. Dat is geen gek idee. In februari – als de campagnes worden gevoerd – is het somber en vriest het vaak. En omdat het nu weer vriest stelden de Kamerleden ‘heeft u het ook zo koud?’. Die vraag slaat niet op uitstel.
Het hele idee dat de Kamerleden op 2 februari aan een minister om onderzoek, evaluatie en vervolgens uitstel zouden vragen voor verkiezingen die over vier weken plaatsvinden, is ronduit idioot. Iedereen die verstand heeft van politiek of gewoon een beetje nadenkt weet dat. Frits Wester, politiek redacteur van RTL Nieuws en oud-voorlichter van het CDA, twittert direct nadat hij het persbericht heeft gelezen niettemin:  

PVDA-kamerleden Kalma en Heijnen opperen gem.raadsverkiezingen uit te stellen. Het zou te koud zijn om goed campagne te voeren.

Dat bericht wordt nog eens door minstens 85 twitteraars doorgestuurd. Even later zegt hij nog : Voor zij die twijfelen: Het is geen grap!
Nee, het is inderdaad geen grap. Het is gewoon niet waar.
In iedere democratie waar politici verkiezingen willen uitstellen zouden journalisten de telefoon grijpen om uit te vinden wat er aan de hand is maar dat is voor Frits Wester kennelijk teveel gevraagd. Een goed verhaal moet je immers niet kapot checken.
Dat is ook de teneur die De Telegraaf-media kiezen. De website Geenstijl schrijft “Maar het is serieus: De Partij van de arbeid wil uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen wegens het koude weer. (…) Een politieke partij die op het punt staat in half gemeentelijk Nederland weggevaagd te worden begint te mekkeren over de gure wind tijdens het canvassen.”
De website van De Telegraaf kopt “PvdA: Te koud voor verkiezingen” en vervolgt “De PvdA vindt het veel te koud om op campagne te gaan en heeft aan staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gevraagd of de gemeenteraadsverkiezingen niet kunnen worden uitgesteld.” Dat hadden de Kamerleden dus niet gevraagd. Pas verderop in het Telegraaf-artikel wordt duidelijk dat het niet om deze verkiezingen gaat. Dat er dus geen sprake is van een verzoek tot uitstel moet de lezer zelf concluderen.
De door velen als neutraal beschouwde nieuwssite Nu.nl kwam overigens met een soortgelijk onjuist verhaal.
Het is een methode die we kennen van bijvoorbeeld de Amerikaanse zender Fox News, volgens eigen zeggen het grote voorbeeld voor de Telegraaf. Die rechtse zender heeft als strategie om over de Democraten (de Amerikaanse versie van de PvdA) zoveel mogelijk twijfel te zaaien.
Dat werkt en ook dat werd met deze zaak weer eens bewezen. De hele dag gonsde het verhaal rond dat de PvdA de gemeenteraadsverkiezingen wilde uitstellen. Mariëtte Hamer zette op de site een toelichting maar koos voor meer nadruk op een knipoog dan ontkenning. ‘s Avonds zat PvdA-kamerlid Diederik Samsom bij De Wereld Draait Door en werd door Matthijs van Nieuwkerk om de oren geslagen met het uitstel. Hij ging lachend door het stof, al voegde hij er en passant nog even snel aan toe dat het niet ging om deze verkiezingen. Een dag later zei PvdA-Bos tegen Frits Wester, de man die het misverstand de wereld in hielp, dat het een stomme fout van de Kamerleden was. (zie video vanaf 9’36”).
In de politiek geldt ‘wie moet uitleggen heeft verloren’. Kennelijk hadden ze bij de PvdA de conclusie getrokken dat de leugen niet meer in te halen was en besloten ze het boetekleed aan te trekken in de hoop dat het snel voorbij zou zijn.
De vraag die rest is, heeft Frits Wester het bericht gewoon verkeerd begrepen en daarna geweigerd zijn vergissing toe te geven? Of heeft hij het bericht bewust verdraaid om de partij een loer te draaien?
Hoe dan ook, de Partij van de Arbeid had verloren. Maar wie er natuurlijk echt verloren had, was het Nederlandse publiek. Die waren voor de gek gehouden door de media die de macht moeten controleren. Denk daar eens over na. Krijgt u het nu ook zo koud?

Geef een reactie

Laatste reacties (84)