5.479
61

Schrijver/theaterwetenschapper

Alexandra Smith (1975) is Neerlandica en studeerde in 2011 cum laude af als theaterwetenschapper, gespecialiseerd in o.a. narratologie en politiek theater. Ze werkt freelance als (boek)redacteur, tekstschrijver en is journalist voor diverse off- en online magazines. Alexandra richtte in 2013 Fabel op, van waaruit ze schrijf- en communicatietrainingen verzorgt. Ze debuteerde eind 2011 met de roman Schemervlucht en werkt momenteel aan een thriller. Verder werkt ze al 18 jaar als commercieel model. Je kan Alexandra volgen op haar weblog alexandraschrijft.blogspot.nl, fabelaars.nl of op alexandrasmith.nl.

De (luxe)problemen van zzp’ers

Jij hebt werk nodig, dus ik mag jou storen. Altijd

Op het nieuws hoorde ik dat het aantal faillissementen opnieuw is gestegen. Het CBS liet hierbij de faillissementen onder eenmanszaken (en zzp’ers) buiten beschouwing. Wonderlijk, aangezien deze groep de afgelopen jaren verbluffend snel groeit (66% van de opgestarte bedrijven in 2012 was een eenmanszaak).

Klappen vallen vooral in bouw en nijverheid, de horeca en bij elektronicabedrijven. Winkeliers komen ook in de problemen. Misschien dat ik me er daardoor aan ergerde dat ik vandaag tot 12.00 uur moest wachten voordat ik terecht kon in een telefoonwinkel in het centrum. Mijn toestel was kapot. Ik vind het niet meer van deze tijd dat winkels in het centrum pas om 12.00 of 13.00 opengaan. Het signaal dat ze naar klanten sturen is: wij bevoorraden onze winkel in uw tijd “beste” klant. Zijn service en klantenbinding tegenwoordig niet van levensbelang voor een winkel?

Nee, dan de zzp’er. Die wordt zeven dagen per week ongegeneerd benaderd door klanten, soms zelfs ’s nachts. In zzp-land heerst namelijk een andere cultuur.  Het credo is: jij hebt werk nodig, dus ik mag jou storen. Altijd.
Ergo, voor een zzp’er is bereikbaar zijn van levensbelang. Nu mijn smartphone in de reparatie ligt, wordt het wat lastiger om “altijd” bereikbaar te zijn. Zeker als je een leentoestel krijgt dat vijf jaar oud is. Of als T-Mobile of KPN weer eens een storing hebben waardoor Nederlanders in het buitenland dagenlang geen bereik hebben – zoals mij recentelijk overkwam. Opdrachtje misgelopen? Oeps!

Ik vraag me af welke luxeproblemen er nog meer op mijn pad komen, zo vlak na mijn vakantie. Misschien dat ik me binnenkort druk mag maken over nieuwe maatregelen. Zoals een coalitie die zzp’ers extra wil belasten door de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

Tja. Als het nog zwaarder wordt, kan ik altijd nog in een winkel werken. Of er een beginnen die zeven dagen per week open is. Als zzp’er word je namelijk nergens aangenomen. Dat weet iedereen. Of in ieder geval elke zzp’er. Dat is jammer van die 10% die zegt te zullen stoppen als de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft.

Die zullen dan erachter komen dat het enige is wat ze kunnen veranderen, de status is. Die van vrijwillig zzp’er naar gedwongen zzp’er.

Volg Alexandra ook op Twitter

Het meest recente boek van Alexandra Smith is Schemervlucht

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (61)