1.708
38

Blogger

Ik ben een 27 jarige Rotterdammer, niet afgestudeerd en geen opleiding volgend op het moment. Ik ben gestopt met studeren, omdat ik mij volledig wilde richten op het schrijven. Ik ben zeer geïnteresseerd in het maatschappelijk debat en volg dit al jaren op de voet en geloof dat wij, als wij willen, ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Een beetje naïef dus ook.

‘De Neus’ in College Tour

Als je niets te zeggen hebt, blijf dan gewoon thuis

Beste Willem,

In mijn vorige schrijven ‘Willem is weer terug’ sprak ik je nog met u aan, maar ik heb sterk het idee dat dit nergens voor nodig was. Tijdens het kijken van College Tour kreeg ik sterk het gevoel dat je, jij of jou’en meer dan genoeg was en eigenlijk is een u aan jouw ook iets teveel van het goede.

Wat anderen van je denken interesseert je om het maar plat te zeggen geen ruk, maar mag ik je vragen, interesseert het je wel hoe jouw slachtoffers naar je kijken? Of naar jouw positie vandaag de dag? Mij bekroop het gevoel dat dit je net zo min kan uitmaken. Je gaf aan dat als je nu kon kiezen voor een studie je voor psychologie had gegaan en je verwees zelfs even kort naar Freud. Mag ik je het volgende vragen beste Willem; zei je dit omdat je wist dat je niet alleen fysiek, maar ook zeker psychologisch van je tegenstanders incluis de slachtoffers/nabestaanden hebt gewonnen?

Tijdens de uitzending bleef je eigenlijk erg vaag en was je op sommige punten erg ongeloofwaardig. Ik zag bijvoorbeeld een Holleeder die zich zogezegd bekommerde om het welzijn van Ab Doderer en Freddy Heineken. Jij en je ploeg naïevelingen probeerden de beste heren, die slachtoffer werden van jullie hebzucht, tegen zichzelf in bescherming te nemen door ze aan een zware ‘middeleeuwse’ ketting te ketenen. Who are you fucking kidding? Ik wil best meegaan in je vermeende goedheid, maar hoe geloofwaardig ben je als je met zo’n flut uitspraak durft te komen? Waar je eerder ook vertelde gewoon voor het geld gegaan te zijn, beweerde je even later tegenover dezelfde studenten en presentator Twan Huys dat het losgeld letterlijk in rook is opgegaan. Wederom: Who are you fucking kidding?

Je hebt dus eigenlijk voor Jan Lul elf jaar vastgezeten. Was dit de ontvoering waard? Wat je verhaal overigens ook niet al te geloofwaardig maakt is dat jullie minstens twee anderen op het oog hadden om te ontvoeren. De ontvoering van Heineken werd niet bepaald gepleegd door een licht naïeve Holleeder en zijn (volgens mij zijn de hoofdrolspelers allemaal geliquideerd) crew, maar door een groep die uiterst goed wist waar ze mee bezig was en zeer berekenend te werk ging. Waar of niet?

Wat mij trouwens fascineert is dat je beweert dat het niet de bedoeling was dat Freddy Heineken en Ab Doderer drie weken in dat rotte hok zouden moeten zitten. Eerder zo’n drie dagen, maar dat de politie dit proces traineerde. Dus eigenlijk heeft de politie ervoor gezorgd dat de beste heren zolang onnodig geketend (niet altijd) hebben vastgezeten? Je moet maar durven. Het was dan wel een kort bijzinnetje, het fascineerde mij wel. Net zoals je klip en klaar durfde te beweren dat ze er ongeschonden vanaf zouden komen. Aardig om te beweren, maar kom op. Durf dan tenminste te zeggen dat je geen idee hebt gehad of ze iets aangedaan zouden worden, maar dat je blij bent dat het nooit is gebeurd.

Beste Willem, je kwam best goed weg bij de studenten. Tuurlijk ze stelde soms wat ‘vervelende’ vragen, maar het was niet echt denderend. Officier van Justitie Plooij is inderdaad een scherpe man, had dit niet juist daarom een uitgelezen kans geweest om opener te zijn? Bijvoorbeeld door gewoon te zeggen dat je liever geen vragen wil beantwoorden over het liquidatieproces, omdat je dan toch wat minder prettig op je scooter rijdt dan je nu dagelijks doet. Daar kan ik mij namelijk wel alles bij voorstellen. Beste Willem, je rug mag dan wel rechter dan die mooie Oude Wester zijn, hierover praten had een direct gevaar voor je leven geweest. Waar of niet?

Er zijn nog veel meer dingen die ongeloofwaardig zijn. Zo geloof ik er niets van dat je geen cent te makken hebt. Ik weet wel een beetje over hoe de onderwereld en het witwassen werkt. Je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste (ex-)crimineel die beweert platzak te zijn en ook nooit is er sprake van bezit van panden, horecagelegenheden en wat niet meer. Feitelijk is het juist, maar mag ik dan de vraag stellen wie namens jou wat bezit? Ook was het complete onzin wat je zei over dat media jou hebben gemaakt tot wie je nu bent. Althans, als ik dit goed heb begrepen tenminste.

Niet alles was ongeloofwaardig. Ik geloof oprecht dat je er geen spijt van hebt dat je gepakt ben, het is nu eenmaal het risico dat je loopt. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Ook geloof ik oprecht dat je tegen je zoon zegt, of zou zeggen, dat hij niet dezelfde fouten moeten maken als jij. Ook dit hoor ik de ‘oude stempel’ hun kroost met meer dan regelmaat meegeven. Ze nemen het alleen niet altijd aan, maar dat zij zo. Het geloof vinden, dat hebben meer gevangenen overigens tot het kaarsje branden toe. Wanneer besloot je dat je je tot God moest wenden?

Verder, beste Willem, ik ben zoals je kunt lezen niet echt onder de indruk van je optreden in College Tour. Ik ben niet tegen dit optreden geweest, wel vond ik het zonde van de zendtijd. Dit was noch Twan Huys, noch de studenten aan te rekenen. Het was vooral jouw rol als geïnterviewde, als je niets te zeggen hebt blijft dan gewoon thuis.

Ik zag vooral een jolige, een arrogante, een ongeloofwaardige, een onoprechte en schaamteloze Holleeder. Weet je wat Freud hier misschien van zou zeggen?

Der Verlust von Scham ist das erste Zeichen von Schwachsinn.”

Geef een reactie

Laatste reacties (38)