2.614
58

De ‘opgejaagde vrouwen’ van Verbon en Van Dam

Als Nederlandse vrouwen in de jaren zeventig aan het werk waren gegaan had Nederland minder sociale problemen gekend.

Het is jammer dat twee dinosaurussen op deze ‘progressieve’ website suggereren dat de beste plek voor de vrouw achter het aanrecht is. Harry Verbon (hoogleraar openbare financiën) en Marcel van Dam (programmamaker en columnist van de Volkskrant) jammeren dat moeders door de paarse kabinetten “de arbeidsmarkt zijn opgejaagd”. De verwaarlozing van kinderen zou het gevolg zijn.

Maar het betoog van Verbon en Van Dam rammelt aan alle kanten. Om te beginnen werken vrouwen nergens zo weinig als in Nederland. Om de huidige problemen van de jeugd af te schuiven op werkende moeders vergt dus nogal wat acrobatiek. Bovendien moet, aldus hoogleraar sociologie Dronkers die verbonden is aan het Europees Universitair Instituut in Florence, een kind waarvan de moeder gaat werken zich juist gelukkig prijzen. In de praktijk blijkt dat het hebben van een werkende moeder een significant positief effect heeft op de onderwijskansen van leerlingen. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen waarvan de moeders werken minder vaak ziek zijn.
Als Nederlandse vrouwen in de jaren zeventig op een betekenisvolle manier aan het werk waren gegaan, zoals in de Scandinavische landen is gebeurd, dan was er geen tekort aan arbeid geweest in Nederland. Ongetwijfeld waren er dan minder gastarbeiders uit Marokko en Turkije naar Nederland gekomen en had Nederland minder sociale problemen gekend dan nu het geval is.
Lees ook op Joop:

Harrie Verbon: Kinderen in Niemandsland

Marcel van Dam: In antwoord op Harrie Verbon

Geef een reactie

Laatste reacties (58)