1.123
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De persoonlijke kenmerken van succesvolle Amerikaanse presidenten

Iedere dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag: Wat maakt een groot president?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Met het oog op de komende verkiezingen in de Verenigde Staten is het interessant om eens te kijken naar de persoonlijkheidskenmerken van een succesvolle Amerikaanse president. Onderzoekers beoordeelden de kenmerken van de 42 presidenten voor Obama en kwamen tot een interessante conclusie.

Wat is er nodig om een groot president te zijn? Je moet moeilijke beslissingen durven nemen, niet twijfelen, ervoor gaan, toeslaan als het kan en het voor lief nemen dat het ook slachtoffers kost. De onderzoekers maakten gebruik van het vele historische materiaal dat beschikbaar was en probeerde een verband te leggen tussen persoonlijkheid en resultaten. Theodore Rooseveldt kwam op de eerste plaats met zijn compromisloze dominantie. Hij werd gevolgd door John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt, Ronald Reagan, Rutherford Hayes, Zachary Taylor, Bill Clinton, Martin Van Buren, Andrew Jackson en George W. Bush.

Maar wat blijkt nu? Die persoonlijkheidskenmerken zijn de zelfde als die van psychopaten. Een minderheid van de bevolking heeft geen last van hun geweten en dat verklaart waarom ze dapper en zonder twijfel beslissingen nemen die andere mensen schaden. Alleen voor een president van de VS schijnt die eigenschap ook handig te zijn. Ik hoop dan maar dat voor politieke leiders in landen waar het om overleg en coalities gaat er andere persoonlijkheidskenmerken noodzakelijk zijn.

Het weetje van dinsdag nalezen: Vreemde talen verrijken de hersenen

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)