2.222
69

Voorzitter Humanistisch Verbond

Boris van der Ham is de voorzitter van het Humanistisch verbond. Eerder was hij tien jaar lang Tweede Kamerlid voor D66. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en doorliep de Toneelacademie in Maastricht. Vanaf zijn vijftiende werd hij politiek actief bij de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, waar hij tussen 1998 en 2000 landelijke voorzitter van was. Hij was acteur bij verschillende toneelgezelschappen, werkte voor de Europese fractie in Brussel en de Tweede Kamerfractie in Den Haag. In 2002 werd hij gekozen tot Kamerlid en in 2006 met voorkeurstemmen herkozen. Hij voert onder meer het woord over economische zaken, onderwijs, vrijheden en milieu. In 2007 werd Van der Ham uitgeroepen tot internetpoliticus van het jaar. Boris' stukken schrijft hij op persoonlijke titel.

De pijnlijke geboorte van de Liberale Islam

De dit jaar overleden Egyptische vrijdenker Abu Zaid kreeg door zijn liberale religieuze opvattingen problemen met orthodoxe moslims. Opvallend: ook hier in Nederland vielen denkers Abu Zaid af. Vrijdenkers, atheïsten en secularisten zagen niets in het idee van een liberale islam. Terecht?

Zoals elke maand een Engelstalige versie van de Vrijzinnige lezing. De islam is al tijden een ‘hot topic’. Kan er eigenlijk zoiets bestaan als een ‘liberale islam’? Boris van der Ham leest deze week uit het werk van de dit jaar overleden Egyptische vrijdenker Abu Zaid. Vanwege van zijn liberale religieuze opvattingen krijg hij grote problemen met orthodoxe moslims. Zo erg zelfs, dat hij zijn land verliet en asiel vroeg in Nederland. Opvallend: ook hier in Nederland vielen denkers Abu Zaid af. Vrijdenkers, atheïsten en secularisten zagen niets in het idee van een liberale islam. Terecht?


Laatste publicatie van Boris van der Ham

  • Nieuwe Vrijdenkers (met Rachid Benhammou)

    12 voormalige moslims vertellen hun verhaal

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (69)