2.460
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De pil manipuleert het spel tussen man en vrouw

Naast zwangerschapsbeperking bepalen de stofjes die in de pil zitten ook welke mannelijk eigenschappen de vrouw aantrekkelijk vindt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Gebruik van de anticonceptiepil verandert een vrouw. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Borsten worden groter, stemming wordt gelijkmatiger en nog veel meer. Er gebeuren ook een hoop dingen die je als gebruikster zelf niet zo door hebt. Zo vind ik bijvoorbeeld het beroemde lapdance-experiment erg interessant. Lapdancers die ongesteld zijn krijgen minder fooi dan lapdancers die op hun vruchtbaarst zijn, maar lapdancers op de pil krijgen het allerminste fooi. Ze winden de klanten van de striptent blijkbaar wat minder op.

Reden? De geur die ze afgeven zonder dat ze het weten wordt opgemerkt door de man op wier schoot de danseres haar kunsten aan het vertonen is en hij beloont vruchtbaarheid. Er bestaat een oeroud verband tussen vruchtbaarheid en aantrekkingskracht. Die poets je niet zo maar weg omdat we tegenwoordig modern zijn. Voor de algemene ontwikkeling zal ik maar zeggen, maar nu naar het onderzoek dat ik vandaag zag.

Uit dat onderzoek blijkt dat vrouwen die doorgaans mannen met mannelijke trekjes – stevige kaken, hoge jukbeenderen, grote neus – erg aantrekkelijk vinden, wanneer ze de pil slikken dat minder vinden. De onderzoekers lieten vrouwen die de pil niet gebruikten met een computer spelen waarop een foto van een man was afgebeeld en ze konden zijn gelaatstrekken veranderen zodat hij zo aantrekkelijk mogelijk werd. Ze maakten de mannen wat mannelijker. Vervolgens kregen ze de keus aan de pil te gaan. Een derde van de vrouwen deed dat. Die vrouwen deden het computerspelletje drie maanden later opnieuw en vonden toen door het pilgebruik zo’n hunk een stuk minder leuk, want ze gaven de fotomannen rondere gezichten en minder uitgesproken trekken. Hoe kan dat?

Het vrouwelijke hormoon bij uitstek is oestrogeen en gedurende de cyclus wisselt de hoeveelheid in het bloed. In de pil zit een synthetisch oestrogeen (het lijkt erop, maar het is niet helemaal hetzelfde) dat op de receptoren voor oestrogeen gaat zitten en zo wordt de besturing van de vruchtbaarheid overgenomen door die pil. Dat je dat kan manipuleren omdat je niet zwanger wilt raken is interessant, maar uit die onderzoeken blijkt dat het ook, zonder dat we het door hebben, op de regels van het spel van de aantrekking tussen mannen en vrouwen werkt. Erg? Denk het niet. Er zijn nog zoveel andere factoren die bepalen wie we leuk vinden, met wie het klikt, met wie je wilt leven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Bigorexia, mannen met te veel spieren

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)