9.529
211

Historicus

Maarten van Rossem is niet alleen Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige, hij is ook een veelgevraagd commentator op radio en televisie. Regelmatig is Maarten van Rossem te zien in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Ook heeft hij zijn wekelijkse optreden in Goedemorgen Nederland op Radio 1. Sinds zomer 2008 zijn Van Rossems nuchtere en relativerende analyses ook te lezen in zijn eigen tijdschrift: Maarten!

De proto-criminelen van de PVV

Bij de PVV worden de bankjes bevolkt door types van 12 ambachten en 13 ongelukken. Het zijn vaak mensen met een gestoorde agressie-huishouding of avonturiers die zonder enige politieke overtuiging hun wagentje aanhaken aan de PVV. Dat is natuurlijk vragen om problemen

We zien interessante ontwikkelingen bij de Partij voor de Vrijheid en ik kan niet verhelen dat ik ze zeer welkom vind. Als ouderwetse Nederlandse burger hoop je toch dat de groei in deze partij er vanzelf uit gaat.

Tot nu toe was Wilders een teflon-politicus, van wie alles afgleed. Zo was hij voor de verkiezingen mordicus tegen een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, maar de ochtend na de verkiezingen zei hij dat niet langer een probleem te vinden.

Elke normale politicus zou op dit punt meedogenloos zijn afgerekend, maar bij Wilders zag je geen enkel negatief effect. Zo heeft hij in het verleden een reeks van negatieve effecten van zich weten af te schudden. Maar nu heeft hij dan toch in de diverse peilingen fors verloren na de ontwikkelingen in de fractie.

Het is belangrijk hier op te merken dat populistische bewegingen als de PVV niet organisatorisch wortelen in de samenleving. Ze hebben lokale afdelingen, noch leden. En de PVV-fractie heeft deze week besloten dat de partij, waar ze zelf niet eens lid van zijn, ook in de toekomst geen leden toelaat. Ondemocratischer kan natuurlijk niet, maar het lijkt me ook op de lange termijn niet verstandig.

We moeten nu afwachten of dit het kantelmoment is. De PVV heeft een stel halvegaren aan boord die niet goed gescreend zijn voordat zij op de lijst zijn gekomen. Voor de verkiezingen moesten er drie alweer afhaken vanwege gedoe, nu is het eerste Kamerlid opgestapt en staan er nog een aantal onder verdenking van het een of ander. Het zijn een soort proto-criminelen, en het is dan ook merkwaardig dat de screening dat niet al had uitgewezen. Zoals een krant schreef, je hoeft maar 30 euro uit te geven om uit te vinden of iemand iets op zijn kerfstok heeft.

Bij de PVV worden de bankjes bevolkt door types van 12 ambachten en 13 ongelukken. Het zijn vaak mensen met een gestoorde agressie-huishouding of avonturiers die zonder enige politieke overtuiging hun wagentje aanhaken aan de PVV. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

Met dit soort mensen bij zich is het voor Geert Wilder natuurlijk des te moeilijker om nog goede kandidaten te vinden. Welke kandidaat die bij zijn volle verstand is, wil nu iets te maken hebben met de PVV. Je vraagt je af hoe Wilders dit probleem gaat oplossen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, begin volgend jaar. Dan heeft hij te maken met honderden kandidaten, waar genoeg halve zolen tussen zullen zitten.
Dit artikel is verschenen op het weblog van Maarten van Rossem. Volg ook op Twitter: www.twitter.com/maartenblad

Geef een reactie

Laatste reacties (211)