12.131
207

Psychiater en publicist

In 2003 debuteerde Bram Bakker als schrijver met "Te gek om los te lopen", een boek met kritische verhalen over de psychiatrie. Het boek kreeg enorm veel media-aandacht en leidde tot veel discussie. Het was een groot verkoopsucces: in korte tijd werden er ruim 10.000 exemplaren van verkocht. Sindsdien volgden nieuwe titels met grote regelmaat, soms met een andere auteur samen.

Naast boeken publiceert Bram al jaren columns, die voor een deel zijn gebundeld in "De dwarse psychiater". Ook leverde hij bijdragen voor zeer uiteenlopende media als Vrij Nederland, Psychologie Magazine, Volkskrant en VIVA. Iedere twee weken verscheen er tot begin 2011 in de zaterdagbijlage van het AD een column van zijn hand.

Over hardlopen publiceert Bram met grote regelmaat in tijdschriften als Runners World en Run2Day Magazine, en online bij Keep on Running

De PVV en de angst


Hoe het risico op een aanslag toeneemt door de groeiende intolerantie tussen bevolkingsgroepen 

Een tijdje geleden was ik zo onverstandig om in twee twitterberichtjes de PVV te vermelden.

De eerste luidde: “Vooralsnog profiteert vooral de PVV van de terreuraanslagen. Het (irrationele) angst zaaien leidt tot verontrustende peilingen…”
De tekst van de tweede was: “Hebben alle PVV-stemmers ook al bedacht dat de kans op terroristische aanslagen enkel toeneemt als Wilders premier zou worden?”
De reacties zal ik u besparen, maar het was schokkend hoeveel haat er mijn kant uit kwam. En welke onzinnige verwijten. Omdat ik geen masochist ben zal ik de PVV niet snel nog eens noemen in een tweet. Ineens ben ik gaan begrijpen waarom mensen Twitter een open riool noemen.
Waar het me eigenlijk om ging was de angst, die zowel in de media als de politiek de stemming domineert. Ik ben geen journalist en ook geen politicus, maar van angst heb ik vanuit mijn professie wel een klein beetje verstand. Angst is een belangrijke emotie, die ons doen en laten vaak bepaalt, zelfs als dat moeilijk waarneembaar is. Zo kiezen mensen soms zeer overtuigend en imponerend voor de aanval, waardoor de angst die aan die aanval ten grondslag ligt niet wordt opgemerkt. Dat mechanisme speelt naar mijn idee ook een rol bij de haat die veel vreemdelingen ten deel valt. Zelfs als het onschuldige vreemdelingen zijn, die voor een barbaars regime in hun thuisland zijn gevlucht. Slachtoffers, en geen daders zijn het, ook al hebben ze een geloof dat wij niet goed begrijpen. Maar er zijn mensen die dat eng vinden, en die ze daarom letterlijk te lijf willen.
Angst is een slechte raadgever, zei mijn oma al. Dat komt omdat angst het vermogen om helder na te denken ondermijnt. Als er iemand een pistool op je richt is het lastig op dat moment nog verstandige beslissingen te nemen over alledaagse zaken. Je reageert dan meestal intuïtief, ook wel ‘vanuit de onderbuik’ genoemd.
Ik denk dat de democratie zegeviert als de PVV de volgende verkiezingen wint. Maar ik zou het jammer vinden als dat het gevolg is van de angst die er heerst. De kans op een onnatuurlijke dood was nog nooit in de geschiedenis zo laag, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoewel al jaren wordt beweerd dat er ook in Nederland wel aanslagen zullen komen als in Parijs, is dit nog altijd niet gebeurd. De aanslagen die bij ons in het oog liepen werden gepleegd door autochtone, blanke jongemannen, met geen enkele link met welk geloof dan ook. In Apeldoorn was de koninklijke familie het doelwit van Karst T., en Tristan van der V. schoot op alles wat bewoog in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.
Het risico op een aanslag neemt pas echt toe, als de intolerantie tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen blijft groeien. Dat geldt voor al die groepen in vergelijkbare mate. Door ons verstand te gebruiken, en de dialoog te zoeken, kunnen we onze angsten minder laten worden. Angst moet je onder ogen durven zien, en er de confrontatie mee aan gaan. Dus weet wie je kiest, en waarom.

cc foto: YouTube


Laatste publicatie van Bram Bakker

  • De dokter als patiënt

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (207)