3.149
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De rol van de witte doktersjas

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de witte doktersjas.

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Waarom dragen dokters een witte jas? Is het een uniform dat patiënten het gevoel geeft dat ze in goede handen zijn bij iemand uit het leger van de wetenschappelijke geneeskunde? Is het om emotionele afstand te houden?

Misschien is het dat, maar het helpt ze ook veel beter om hun rol als arts te spelen. Het is dan niet genoeg dat de witte jas aan de kapstok hangt. De arts moet hem echt dragen. Het effect van de witte jas treedt alleen op als de dokter de witte jas aan doet en de symbolische betekenis ervan kent.

Onderzoek laat zien dat artsen die een witte jas dragen zorgzamer zijn, meer gedisciplineerd en dat ze beter luisteren. 

Kortom, ze worden betere artsen. De onderzoekers weten echter niet of het effect blijft als je lang arts bent. Op den duur zou het zo maar kunnen dat je in routines vervalt, minder goed oplet en helemaal niet zo goed meer kan luisteren.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)