11.315
76

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De slimme draai van De Telegraaf en de domheid van Wilders

Als de krant één ding niet wil dan is het wel voor schut staan

Als De Telegraaf gaat roepen dat ze koersvast is dan weet je dat de krant een draai heeft gemaakt.

Vrijdag beweert de krant in een hoofdredactioneel commentaar:

Er zijn vragen gerezen over de koers van De Telegraaf ten aanzien van het internationale vluchtelingendrama. Is de krant van standpunt gewijzigd? Gaan we het Duitse Bild achterna? De foto’s en verhalen van mensen op de vlucht en de paginagrote advertentie van prominenten gisteren in deze krant zouden dat bewijzen.

Feit is dat De Telegraaf al jaren koersvast is op dit beladen dossier. Wie huis en haard heeft moeten verlaten door geweld, oorlog of vervolging mag rekenen op een veilige plek; wie louter op zoek is naar een beter bestaan, moet de deur worden gewezen. Een streng maar rechtvaardig asielbeleid, dus, zoals geformuleerd door opeenvolgende kabinetten.

Feit is dat de krant vorige week op zaterdag nog twee pagina’s vulde over de ‘enorme last’ die asielzoekers betekenen. Een ellenlange klaagzang over vluchtelingen. In die artikelen was dit zinnetje het minst negatief: “Zoals elders bestaat het gros van de asielzoekers uit mensen uit Syrië en Eritrea. Ter Apelers zeggen van hen nauwelijks last te hebben wat betreft kleine criminaliteit.” Oftewel: het enige dat je weet te melden over de mensen die huis en haard ontvluchten is dat ze amper crimineel zijn. Het zal je maar gezegd worden.

Voor het leed van de asielzoekers is geen enkele aandacht in de artikelen. En hoewel de aanleidng van het artikel, de toename van vluchtelingen, vrijwel volledig veroorzaakt wordt door Syriërs, heeft De Telegraaf het voornamelijk over Oost-Europeanen. Het is stemmingmakerij zoals we die van De Telegraaf gewend zijn. En waar ze zich nu ineens volgens eigen zeggen nooit schuldig aan maken.

‘Koersvast’, dat doet denken aan de woorden van Rita Verdonk. “Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar RECHT DOOR ZEE!” Vervolgens zonk ze in een mum van tijd naar de zeebodem. Aan de stoere, hardvochtige kletspraatjes van dit soort rechtse types, noch aan hun nostalgische sprookjesoplossingen, heb je helemaal niets in tijden van crises.

Het is natuurlijk goed dat de krant tot inkeer komt, daartoe gedwongen doordat goedwillende Nederlanders voor het eerst in jaren massaal van zich laten horen. Het populistische ochtendblad schikt zich immers snel naar Volksempfinden als blijkt dat de publieke opinie niet gewijzigd kan worden. Want als de krant één ding niet wil dan is het wel voor schut staan.

De grootste gotspe werd geleverd door PVV-leider Geert Wilders. Hij probeerde donderdagavond in Zeewolde de bevolking op te hitsen tegen vluchtelingen en twitterde vrijdag lof voor de Hongaarse premier Orban. Die waarschuwde namelijk dat de Europeanen een minderheid zullen gaan worden door de vluchtelingenstroom. Het is de meest stupide bangmakerij die je kunt bedenken. Voor wie het niet weet: de EU telt 500 miljoen inwoners. Om tot een minderheid te worden zouden er dus minimaal 501 miljoen vluchtelingen toegelaten moeten worden. Dat is meer dan 25 keer zoveel als de hele bevolking van Syrië. Sterker nog het is bijna tien keer zoveel als het wereldwijde aantal vluchtelingen (60 miljoen). Wilders noemt zo’n premier die niet eens kan rekenen een ‘held’.

Maar het is nog zieliger. Wilders is dus kennelijk bang een minderheid te worden. En dat terwijl hij zelf geen kinderen heeft, volgens eigen zeggen een bewuste keuze omdat hij en zijn vrouw fulltime wilden werken. Wie zich niet voortplant en vervolgens klaagt dat hij uitsterft, zet zichzelf wel erg makkelijk voor schut. Dan is De Telegraaf toch slimmer.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)