4.344
12

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

De uitreiking van de blanke, mannelijke Oscars 2015

Een overzicht van de favorieten, de underdogs en de grote afwezigen tijdens de uitreiking van de Academy Awards op 22 februari

Filmkenner Bart Juttmann bereidt ons voor op de Oscaruitreiking 2015.


Dit weekend worden in Hollywood de Oscars uitgereikt. Toen de nominaties bekend werden gemaakt, ontstond er enige consternatie omdat Selma, de goed ontvangen biopic over Martin Luther King, er erg bekaaid vanaf kwam. Tegen alle verwachtingen in werd David Oyelowo niet genomineerd voor Beste Acteur en Ava DuVernay niet genomineerd voor Beste Regie.

Sterker nog, in de acteercategorieën zijn alle genomineerden blank, en onder de nominaties voor Beste Regie en Beste Scenario zit niet één vrouw. Dat is minder verrassend als je bedenkt dat de ruim zesduizend leden van AMPAS die voor de Oscars mogen stemmen, voor de meerderheid bestaat uit welgestelde, blanke, Amerikaanse mannen van boven de zestig.

Geen vrouwen, geen horror
Mijn problemen met de Oscars houden niet op met miskenning van vrouwen en minderheden. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn genrefilms consistent afwezig onder de winnaars en genomineerden. Waar zijn de horrorfilms, de komedies, de fantasy en sciencefictionfilms? En waarom worden documentaires en niet-Engelstalige films altijd afgedankt met lullig speciale categorieën?

Alle kritiek terzijde, maakt de Academy geen ronduit slechte keuzes. Door de decennia heen zijn de meeste Oscarwinnaars bovengemiddeld goede, vakkundige, relevante films, die na een paar jaar nog altijd het terugkijken waard zijn, met af en toe een uitschieter naar boven of naar beneden.

Genomineerden
De publieksfavorieten voor Beste Film en Beste Niet-Engelstalige Film zijn dit jaar respectievelijk Boyhood en Ida, de nummers 4 en 3 in mijn lijst van beste films van 2014. Als het zondag zo afloopt, heb ik dus niets te klagen.

Hieronder een overzicht van alle categorieën en de daarin genomineerde producties.

Beste Niet-Engelstalige Film
Ida
Leviathan
Tangerines
Timbuktu
Wild Tales

Dit is vaak de meest onvoorspelbare categorie, domweg omdat de meeste stemmers de genomineerden niet hebben gezien en afgaan op horen zeggen. Desondanks ligt de afgelopen jaren het niveau bijzonder hoog met A Separation, Amour en La Grande Belezza. Met het Poolse Ida wordt dit niveau gehandhaafd. Grote concurrent is Leviathan, waarin Poetin een flinke veeg uit de pan krijgt, dus dat kon wel eens aanslaan in de VS. Het kan ook iedere andere van de vijf worden.

Gaat winnen: Ida
Moet winnen: Ida
Grote afwezige: Deux Jours, Une Nuit

Beste Animatiefilm
Big Hero 6
The Boxtrolls
How to Train Your Dragon 2
Song of the Sea
The Tale of the Princess Kaguya

Toen totaal onverwacht grote favoriet The Lego Movie niet eens werd genomineerd, is deze categorie zeer onvoorspelbaar geworden. Het valt niet uit te sluiten dat dit jaar eens een keertje niet een peperdure Hollywood-productie wint, maar een kleinere film als Song of the Sea. Er valt geen pijl op te trekken.

Gaat Winnen: Big Hero 6
Moet Winnen: Song of the Sea
Grote Afwezige: The Lego Movie

Beste Oorspronkelijke Scenario
Birdman door Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. & Armando Bo
Boyhood door Richard Linklater
Foxcatcher door E. Max Frye and Dan Futterman
The Grand Budapest Hotel door Wes Anderson & Hugo Guinness
Nightcrawler door Dan Gilroy

De populaire, eigenzinnige filmmaker Wes Anderson is al meerdere keren genomineerd maar heeft nog nooit gewonnen. The Grand Budapest Hotel is zijn commercieel succesvolste film en tevens zijn beste. Hij zal hoogstwaarschijnlijk winnen, al is er een buitenkansje dat als Birdman of Boyhood dik wint, ook de Oscar voor Beste Script door hen wordt meegepikt.

Gaat winnen: The Grand Budapest Hotel
Moet winnen: Foxcatcher
Grote afwezige: A Most Violent Year

Beste Bewerkte Scenario
American Sniper door Jason Hall
The Imitation Game door Graham Moore
Inherent Vice door Paul Thomas Anderson
The Theory of Everything door Anthony McCarten
Whiplash door Damien Chazelle

Dit is een lastige categorie om te voorspellen. De Scenario Oscars worden de laatste jaren steeds vaker een verkapte troostprijs. The Imitation Game en The Theory of Everything worden genoemd als favorieten. Mijn voorkeur gaat uit naar Whiplash, want wat een origineel concept was dat en hoe intens is dat uitgewerkt!

Gaat winnen: The Imitation Game
Moet winnen: Whiplash
Grote afwezige: Gone Girl

Beste Acteur in een Bijrol
Robert Duvall in The Judge
Ethan Hawke in Boyhood
Edward Norton in Birdman
Mark Ruffalo in Foxcatcher
J.K. Simmons in Whiplash

Vanaf de eerste reviews was J.K. Simmons als sadistische bandleider onmiskenbaar de favoriet. Een geliefd karakteracteur die alles uit de kast kan halen wordt vaak beloond. Niemand kan er  bezwaar tegen hebben als hij wint. Zijn grootste concurrent is Edward Norton, maar de lastige Norton is niet populair onder collega’s en dat hij in Birdman een versie van zichzelf speelt, zal daar alleen maar aan herinneren.

Gaat winnen: J.K. Simmons – Whiplash
Moet winnen: J.K. Simmons – Whiplash
Grote afwezige: Channing Tatum – Foxcatcher

Beste Actrice in een Bijrol
Patricia Arquette in Boyhood
Laura Dern in Wild
Keira Knightley in The Imitation Game
Emma Stone in Birdman
Meryl Streep in Into the Woods

Het enige wat valt in te brengen tegen winst voor Patricia Arquette, is dat haar rol van alleenstaande moeder eigenlijk een hoofdrol is gelet op haar screentime en de persoonlijke investering van de actrice. Maar de producers van Boyhood begrepen dat haar kansen beter waren als ze haar als bijrolspeler promoten, en aldus geschiede.

Gaat winnen: Patricia Aqruette – Boyhood
Moet winnen: Patricia Arquette – Boyhood
Grote afwezige: Tilda Swinton – Snowpiercer

Beste Actrice
Marion Cotillard in Deux Jours, Une Nuit
Felicity Jones in The Theory of Everything
Julianne Moore in Still Alice
Rosamund Pike in Gone Girl
Reese Witherspoon in Wild

Niets lijkt winst voor Julianne Moore in de weg te staan. Na haar indrukwekkende carrière is zij aan de beurt. Ze speelt een moedige Alzeheimerpatiënt, het soort rol waar de Academy dol op is. Het is makkelijk om daar cynisch over te doen, maar Moore is erg goed en het is verfrissend om haar eens niet te zien als hysterische vrouw. Mijn voorkeur gaat uit naar Marion Cotillard, maar Moore is het gegund.

Gaat winnen: Julianne Moore – Still Alice
Moet winnen: Marion Cotillard – Deux Jours, Une Nuit
Grote afwezige: Gugu Mbatha-Raw – Belle

Beste Acteur
Steve Carell in Foxcatcher
Bradley Cooper in American Sniper
Benedict Cumberbatch in The Imitation Game
Michael Keaton in Birdman
Eddie Redmayne in The Theory of Everything

Dit was een bijzonder goed jaar. Alle genomineerden zijn van een hoog niveau en dan zijn ook nog eens Timothy Spall, Oscar Isaac, David Oyelowo, Jake Gyllenhaal en Ralph Fiennes afwezig. Van de genomineerden sprak Michael Keaton als hysterische acteur mij het minste aan, maar hij gaat waarschijnlijk winnen. De Academy is dol op comebacks zoals de zijne. Als hij niet wint, wordt het Eddie Redmayne als Stephen Hawking of heel misschien Bradley Cooper.

Gaat winnen: Michael Keaton – Birdman
Moet winnen: Steve Carell – Foxcatcher
Grote afwezige: Timothy Spall – Mr. Turner

Beste Regie
Birdman door Alejandro González Iñárritu
Boyhood door Richard Linklater
Foxcatcher door Bennett Miller
The Grand Budapest Hotel door Wes Anderson
The Imitation Game door Morten Tyldum

Dit lijkt een nek-aan-nek race te zijn tussen Richard Linklater en Alejandro González Iñárritu, maar het is Linklater die kan rekenen op de zogenaamde gunfactor. Al bijna dertig jaar maakt Linklater zowel arthouse als mainstream films in de VS, veel mensen kennen hem persoonlijk en hij staat bekend als aimabele vent. Hij gaat winnen en terecht, want Iñárritu’s regie van Birdman was te zelfvoldaan.

Gaat winnen: Richard Linklater – Boyhood
Moet winnen: Richard Linklater – Boyhood
Grote afwezige: Ava DuVernay – Selma

Beste Film
American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash

De prijzen voor Beste Film en Beste Regie gaan meestal naar dezelfde film, dus ook hier geldt een nek-aan-nek race tussen Birdman en Boyhood met een neuslengte voorsprong voor de laatste. Een uitstekende keus, naar mijn mening. Dus rest mij alleen maar de talloze interessante films te noemen die zijn genegeerd zijn bij de nominaties: Foxcatcher, A Most Violent Year, Mr. Turner, The Guardians of the Galaxy, Starred Up, Snowpiercer, The Babadook, Belle, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gaat winnen: Boyhood
Moet winnen: Boyhood
Grote afwezige: Pride

Uitreiking
De Academy Awards 2015 worden in de Verenigde Staten uitgezonden door het network ABC. In Nederland zal de awardshow live worden uitgezonden door betaalzender Film1, die voor de gelegenheid ook voor niet-abonnees beschikbaar is vanaf zondag 22 februari om 22.30 uur.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)