2.545
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De vijf-seconden-regel

Je laat iets op de grond vallen wat je aan het eten was. Jammer. Het was juist zo lekker. Vlug oprapen en in je mond steken dan maar. Kan toch geen kwaad?

Als je het nu binnen vijf seconden doet dan zal het wel in orde zijn? Dat is de vijf seconden regel, die in elk geval in Angelsaksische landen zo’n beetje iedereen kent. In Nederland heb ik er nooit iets over gehoord. Mijn moeder zei in elk geval niet als ik iets liet vallen: “Vlug Ivan, je hebt vijf seconden, anders mag je het niet meer in je mond stoppen.” Ze zei eigenlijk nooit iets. Heel soms spoorde ze me aan het toch maar op te eten, vooral als ze veel tijd en moeite had besteed aan de bereiding. Dan vond ze het ook wel jammer.

Wat die Britten en Amerikanen ook doen, er schijnt wel eens ontdekt te zijn dat het een kletsverhaal is. Of het nu 1, 5, 10 of 15 seconden op de grond ligt er blijven even veel ziekmakertjes aan hangen. Tenminste, dat werd gedacht, want nieuw onderzoek heeft er nog eens naar gekeken en er blijkt toch wel iets in de 5 seconden tegel te zitten.

Leuk als wetenschappers zulke dingen serieus gaan onderzoeken. Ze bekeken de tijd (tussen 3 en 30 seconden), maar hielden ook rekening met de ondergrond waarop het zou vallen (vloerbedekking, laminaat, tegels) en met wat er viel (stuk toast, spaghetti, koekje, toffee) en wie het liet vallen (vrouwen of mannen).

Wat komt er uit: bacteriën krijgen nauwelijks kans op je hap spaghetti of chocolate chip koekje aan te hechten, en de ondergrond maakt ook niets uit, hoewel het minst blijft hangen als het op vloerbedekking valt. Vrouwen bleken overigens het vaakst iets van de voeding die op de vloer gevallen was op te rapen en in hun mond te steken. Mannen vonden dat viezer. Maar vrouwen hielden zich meer aan die 5 seconden regel.

Is het nu zo dat de natuur zo geweldig in elkaar zit dat vrouwen die er meer van begrijpen dus ook wat meer risico’s kunnen nemen of dat mannen die te stom zijn om het te begrijpen daarom uit voorzichtigheid zich maar niet aan gevallen voedsel wagen” Of is het dan juist zo: mannen hebben meer geld om voedsel als het gevallen is snel weer te vervangen door iets anders en hoeven die 5 seconden regel helemaal niet te kennen.

Misschien moeten we ons niet zo druk om dit soort dingen maken en is onze smetvrees wel te groot geworden door de al maar opdringende medische wereld die inmiddels elk aspect van het dagelijks leven tot een mijnenveld heeft verklaard. Wat we ook doen, we kunnen al snel het verkeerde kiezen. Nou dat valt wel mee, want gedurende de evolutie heeft de menselijke soort zich ontwikkeld om heel wat potentiele bedreigingen het hoofd te bieden. Ook een hapje eten dat even op de vloer heeft gelegen. Vijf seconden of tien.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)