1.307
60

Hans Groen [1963] is adviseur op het gebied van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde.

De vrije markt vist de oceanen leeg

Het probleem is dat de vrije markt amoreel is

Het is bij de diehards aanhangers van de vrije markt theorie een onwrikbaar gegeven. De reden waarom de vrije markt nu niet werkt, is omdat er nog altijd overheidsbemoeienis is. Als de overheid zich nergens meer mee zou bemoeien, in elk geval in economisch opzicht, dan zou het principe van vraag & aanbod elk marktprobleem oplossen.

Tot op zekere hoogte wordt die opvatting ook aangehangen door rechtse partijen. Zo min mogelijk overheid en zoveel mogelijk vrije markt. Alleen de rechtse partijen in Nederland zijn daar alles behalve consequent in. De steun voor kernenergie is daar een van. In een volledig vrije markt, zou geen private investeerder zijn vingers er aan branden. En wat te denken van 350 miljoen steun vanuit fundamenteel onderzoek naar topprojecten voor het bedrijfsleven. Ook dat is marktverstoring.

Hoe schrijnend de effecten zijn van dit marktdenken, is waarneembaar in de natuur.

“Vijf van de acht soorten tonijn in onze oceanen staan op het punt uit te sterven. Als er geen onmiddellijk wereldwijd vangverbod komt, is hun lot nu al bezegeld. De drie andere soorten doen het niet veel beter. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) schrijft dit in een rapport waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde blad Science. De kans dat supermarkten in 2020 nog tonijn verkopen is, als er niet snel iets verandert, klein volgens de IUCN.”[bron = Volkskrant 09072011]

De markt doet in zeker opzicht zijn werk. De prijzen voor tonijn zijn tot ongekende hoogtes gestegen. Voor een blauwvistonijn werd op een veiling maar liefst 300.000 euro betaald. Veel vraag & weinig aanbod = hoge prijs. De markt in optima forma. Het probleem is dat de cirkel op deze manier maar op 1 manier wordt doorbroken. Dat is op het moment dat er geen aanbod meer is. In dit geval betekent dat het uitsterven van de tonijn. De visser die de laatste tonijn uit de zee haalt, zal onmetelijk rijk worden maar de rest van de mensheid wordt een stuk armer door het verlies van weer een stuk diversiteit.

Het probleem is dat de vrije markt amoreel is. Zij houdt geen rekening met de natuur of met de ontastbare behoeftes van de mens, zoals de schoonheid van de natuur. Dat valt niet in economische termen uit te drukken. Het laat ook zien dat er een omkering van verhoudingen plaatsvindt. De economie is een onderdeel van onze maatschappij. De marktdenkers draaien dit gegeven om als ze denken dat de markt maatschappelijke of milieuproblemen kan oplossen. Het wordt dus hoog tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de roofbouw op onze oceanen. Vis eten is gezond, maar voorlopig even geen tonijn als ik U was.

via weblog Hans Groen

Geef een reactie

Laatste reacties (60)