3.073
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De waarheid van Fifty Shades of Grey

Maar mannen...Vrouwen zien het als een fantasie en niet als een verlangen

Het ongelooflijke succes van het boek Fifty Shades of Grey over een gewoon tutje dat nog vrij naïef is, haar seksualiteit ontdekt en uitleeft met een man die haar domineert heeft menigeen aan het denken gezet of dit nu is wat vrouwen graag willen. De martelkamer in en bondage? Nee dus, maar het is wel waar vrouwen graag over fantaseren.


Vrouwen zijn anders dan mannen. Mannen fantaseren over triootjes en willen dan ook het liefst hun fantasieën uitvoeren. Dat is één van de uitkomsten van een groot onderzoek naar wat ‘normaal’ is in seksualiteit en seksuele fantasieën. Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sexual Medicine.

Waarom zo’n onderzoek? Omdat er in onze wereld gesproken wordt over seksuele afwijkingen. Wat is dat? Is dat cultureel bepaald? Is het een normatief idee over hoe mensen zich zouden moeten gedragen? In onze samenleving zijn we daar vrij duidelijk in: Je schijnt je vrouw dus wel te mogen vastbinden als ze daarom vraagt maar seks met kinderen is taboe.

Canadese onderzoekers wilden weten hoe seksueel gedrag zich nu verhoudt tot seksuele fantasieën. Omdat vrijwel alles wat daarover bekend is uit onderzoeken met studenten komt en dat een wankele basis vormt voor wat binnen een bevolking gefantaseerd en gevonden wordt.

Daarom werd aan 1500 Canadese volwassenen uit allerlei lagen van de bevolking een vragenlijst voorgelegd.  In die vragenlijst stonden 55 zinnen en op een schaal van 1 tot 7 moest men daar aangeven of men het daarmee eens was. Bijvoorbeeld: Ik heb fantasieën over vrijen met een volslagen vreemde in een publieke ruimte (in lijn 2 bijvoorbeeld). Of: Ik fantaseer over seks waartoe ik gedwongen word door een vreemde. Of: Ik fantaseer over seks met een dier. En dan hup, dat hele gedoe de computer in en kijken wat ‘normaal’ is.

Er is een enorme variatie aan seksuele fantasieën onder de bevolking (gelukkig maar) en er zijn maar weinig fantasieën die heel zeldzaam zijn. Mannen hebben meer fantasieën en beschrijven ze levendiger. Meer dan de helft van de vrouwen fantaseert over onderwerping (vastgebonden, geslagen, gedwongen). Vrouwen onderscheiden echter veel beter dan mannen hun verlangens van hun fantasieën. Ze fantaseren misschien wel over de vreemdeling die ze onderdrukt, maar ze gruwen van het idee dat het zou gebeuren. In de fantasieën van vrouwen komt vaak hun partner voor, terwijl mannen vaker fantaseren over een buitenechtelijke affaire. Mannen hebben fantasieën die alleen mannen hebben: anaal heteroseksueel contact of toekijken terwijl hun vrouw het met een ander doet.

Maar nu over wat er normaal is. De onderzoekers vonden dat fantasieën over seks met een kind of een dier maar heel zelden voorkomen, dat ongebruikelijke fantasieën gaan over het plassen op de partner, of seks met iemand die niet bij bewustzijn is, en dat de meest gebruikelijke fantasieën voor mannen en vrouwen verschillen. Bij vrouwen is het vaak de liefde bedrijven op een romantische plek. Bij mannen is het vaak een blow-job of seks met twee vrouwen tegelijkertijd.
U bent weer helemaal wetenschappelijk bijgeschoold.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)