2.048
25

Advocaat/ Strafrechtdeskundige

Geert-Jan Alexander Knoops is auteur, topadvocaat en hoogleraar internationaal strafrecht.

De wereldorde tien jaar na 9/11

Oorlog en wraak waren de hoekstenen van het politieke, militaire en juridische beleid van de VS in het post 9/11 tijdperk

Slechts enkele momenten na de aanslagen op 11 september 2001 oordeelde president George W. Bush, zoals we kunnen lezen in zijn memoires Decision Points uitgegeven in 2010, dat deze aanvallen moesten worden gezien als ‘een oorlogsverklaring’ tegen de Verenigde Staten.

De voormalig president beschreef zijn eerste reactie na de aanslagen, waarschijnlijk eenzelfde reactie als menig inwoner van de VS toen had, als: “We were going to find out who did this, and kick their ass”.

Oorlog en wraak waren dus de hoekstenen van het politieke, militaire en juridische beleid van de VS in het post 9/11 tijdperk. Hoekstenen waarop een nieuwe wereldorde werd gebouwd en waarmee een nieuw fenomeen werd uitgevonden: de Global War on Terror (wereldwijde oorlog tegen terreur). In de nasleep van 9/11 zijn er een aantal fundamentele beginselen van het internationale (straf)recht dramatisch veranderd. Denk hierbij aan de aanzienlijke beperking van civiele vrijheden door de USA PATRIOT Act, als wet aangenomen op 26 oktober 2001.

Noot van de redactie:

Oxfam Novib organiseert een Masterclass waarin de gevolgen van 9/11 zullen worden besproken. Naast onder meer Marcia Luyten, Joris Thijssen en Farah Karimi, zal Geert-Jan Knoops het woord nemen. Dit is de inleiding in zijn lezing.

Na afloop van de Masterclass vindt er een diner plaats met alle schrijvers en een select gezelschap.Wil je samen kans maken om samen met een vriend(-in) daarbij aanwezig te zijn? Mail dan naar redactie.joop@vara.nl

Meer weten over de avond? Kijk op de website van Oxfam Novib en op de Oxfam Novib Facebook-pagina

Geef een reactie

Laatste reacties (25)