Laatste update 23:02
6.604
57

Columnist

Meredith (1988) is columniste bij HP/De Tijd. In het verleden organiseerde ze de Museumnacht van Amsterdam en was ze redacteur bij Joop. Eerder schreef ze ook voor hard//hoofd en Vileine.

Wie fuckwint is af

De wet van Fuckwin stelt: hoe langer een vrouw discussieert op het internet, hoe groter de kans dat iemand zegt haar wel of niet te willen neuken

Godwin’s Law luidt dat wanneer een online discussie maar lang genoeg duurt, een van de deelnemers geheid een vergelijking maakt met Nazi’s of Hitler. Mike Godwin introduceerde de wet in de beginjaren van het web. De wet is inmiddels zo ingeburgerd dat de meeste mensen wel weten wat je bedoelt als je het hebt over Godwin’s Law, godwinnen, een godwinnetje plegen, of #godwin. Hoewel het misschien nooit zo bedoeld was, betekent een Godwin in een discussie tegenwoordig dat het gesprek zijn beste tijd heeft gehad. Wie de Holocaust of Hitler noemt heeft automatisch verloren, ongeacht het besproken onderwerp of het gemaakte argument. Wie godwint is volgens de huidige mores af.

Nu, bijna dertig jaar later, zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de wet van Godwin. Met extreemrechts dat oprukt in heel Europa en de V.S. is een vergelijking met fascisme of nazisme steeds vaker een valide argument dan dat het enkel overtrokken retoriek is. Maar ook het internet is veranderd. Nog veel vaker dan dat er een, al dan niet terechte, vergelijking gemaakt wordt met Hitler, wordt er een vrouw online verteld dat ze haar bek moet houden omdat ze eens goed geneukt moet worden. Of komt er iemand haar, off topic, vertellen dat de reageerder in kwestie haar juist níet zou willen neuken. Neuken of niet neuken, het maakt eigenlijk niet uit, als vrouw op het internet eindigt een groot deel van de discussies ermee.

De cijfers en verhalen over het lastigvallen van vrouwen zijn al jaren bekend. Vrouwen worden en-masse lastiggevallen in commentsecties en op social media. Iedereen merkt weleens dat het internet niet zo aardig kan zijn, maar mannen nog niet eens de helft zo vaak. Vrouwen worden specifiek lastiggevallen omdát ze vrouwen zijn, vaak met het doel om ze ‘op hun plek te zetten’. Vrouwelijke auteurs en journalisten kennen het probleem. In een beroemd onderzoek van The Guardian werd een gigantische dataset aan user comments geanalyseerd om tot de volgende conclusie te komen: vrouwen hebben consequent een substantieel hoger aantal comments onder hun stukken staan dat weggemodereerd moet worden. Uitschieters vinden plaats bij artikelen die gaan over racisme, feminisme of verkrachting. De Volkskrant publiceerde een aantal weken terug een vergelijkbaar onderzoek onder vrouwelijke columnisten.

Ook Stella Bergsma, schrijfster, zangeres, columniste en opiniemaker, viel het op. En toen de zoveelste online discussie verzande in ranzige opmerkingen aan haar adres, introduceerde ze de geniale term ‘De Fuckwin’. Eigenlijk zo’n beetje de Godwin, maar dan voor neukopmerkingen. De wet van Fuckwin gaat als volgt: hoe langer een vrouw discussieert op het internet, hoe groter de kans dat iemand zegt dat hij haar wel/niet wil neuken. Het is onontkoombaar, het is overal, het is eigenlijk het nieuwe normaal geworden.

De stelling bewees zichzelf. Ik hoefde de definitie van de term maar te delen, of de eerste kwam al binnen, notabene als reactie:

Het vervelende van een Fuckwin is tot nu toe echter dat deze bewust wordt uitgedeeld om vrouwen de mond te snoeren, en daar vaak ook nog in slaagt. Wanneer je als vrouw je mening probeert te uiten en voor de zoveelste keer te horen krijgt dat je geneukt, danwel niet geneukt moet worden, volgens een man die het niet met je eens is, word je knetterchagrijnig en heb je geen zin meer om verder het gesprek aan te gaan. Je blockt de person die verantwoordelijk is, of logt uit bij het forum. Of in het geval van de vrouwelijke columnisten uit het onderzoek van de Volkskrant, twijfel je of je überhaupt je mening nog online moet uiten.

Vrouwen moeten zich er maar niets van aantrekken, het negeren en het niet al te serieus nemen. En, natuurlijk, niet zo zeuren. Je kunt namelijk ook offline gaan. Het probleem daarmee is alleen dat je dan eigenlijk het extreemrechtse Breitbart gelijk geeft: hun oplossing is dat alle vrouwen maar van het internet af moeten.

Ik zou het graag om willen keren, onder het mom van het principe: de vervuiler betaalt. Ik zou willen voorstellen dat op de wet van Fuckwin dezelfde consequenties van toepassing zijn als op die van Godwin: wie hem toepast heeft verloren. Niet de vrouw, maar de trol die geen beter argument kan verzinnen mag afdruipen, naar huis, en moet maar uitloggen. Wie het neuken van zijn gesprekspartner in een discussie ongevraagd benoemt, heeft hem automatisch verloren, ongeacht het besproken onderwerp of het gemaakte argument.

Wie fuckwint heeft de facto verloren. Wie een fuckwin pleegt is volgens de nieuwe mores af.

cc-foto: Pixel.la

Geef een reactie

Laatste reacties (57)