Laatste update 10:23
2.871
80

Schrijver

Zoals Raymond zich proefwerken op school vroeger voorstelde als tenniswedstrijden, zo stelt hij zich het schrijven van stukken tegenwoordig voor als Formule 1-races. Elke column een nieuwe Grand Prix. Er moet blijkbaar een spelelement inzitten om het leuk te houden. Dus neemt hij plaats achter zijn laptop, stelt zijn interne boordradio af op de meest oorspronkelijke plekken in zijn hersenen, en begint als een bezetene te tikken. Steeds sneller en harder moet het. Maar ook weer niet te hard, want anders vlieg je uit de bocht en dat kan dodelijk zijn tegenwoordig.

De Zondagsrust

Moet minister-president Rutte nu aan de andere regeringsleiders in Brussel gaan uitleggen dat de kabinetsformatie hier na honderd dagen hangt -sorry voor het woord- op voltooid leven?

cc-foto: Roel Wijnants

Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven? Heeft Nietzsche daarover gepubliceerd, of Schopenhauer? Als ik een voltooid leven zou hebben, zou ik mezelf niet van kant maken maar juist een feestje geven. Het is me nogal een prestatie, een heel leven voltooien. Maar ja, ik heb dus geen idee hoe dat moet want er bestaat geen wetenschappelijke definitie van voltooid leven.

‘Boven aan het lijstje met moeilijke onderwerpen: stervensbegeleiding bij voltooid leven’, meldt de Volkskrant op 29 juni 2017, ruim honderd dagen na de verkiezingen, over de kabinetsformatie. ‘Pechtold wil nog steeds dat het een vrije kwestie wordt zodat hij buiten de coalitie om naar een meerderheid op zoek kan’, schrijft de krant verder. Ah, voltooid leven is niks wetenschappelijks maar gewoon het nieuwe D66-kroonjuweel, zoals dat vroeger het referendum en de gekozen burgemeester dat waren. Doet u mij uit het D66-assortiment: een voltooid leven.

Maar serieus, moet minister-president Rutte nu aan de andere regeringsleiders in Brussel gaan uitleggen dat de kabinetsformatie hier na honderd dagen hangt -sorry voor het woord- op voltooid leven? En zou de Griekse premier Tsipras dan stiekem hopen dat die gekke Hollanders collectief euthanasie plegen en hun zuurverdiende centen aan zijn straatarme land nalaten? D66 is toch zo’n ultra-eurogezinde partij die altijd graag een goede beurt wil maken in Brussel? Waarom laten ze de op hol geslagen voormalige journaalmevrouw Pia Dijkstra dan de boel versjteren met haar voltooide leven?

Maar alle gekheid op een stokje: ik ben eigenlijk doodsbang dat ik me in 2038 bij dokter Pechtold in een kil en onpersoonlijk ziekenhuiskamertje moet melden. Waar dokter Pechtold constateert dat ik sociaal geïsoleerd ben geraakt omdat ik de snelle D66-prestatiemaatschappij niet kon bijhouden. Om vervolgens gretig een papiertje uit de zakken van zijn witte doktersjas op te diepen. Een verwijzing naar zuster Dijkstra, die wel raad weet met gevallen zoals ik.

Je zou er bijna ChristenUnie van gaan stemmen. Nu heb ik dat sowieso al eens overwogen vanwege de Zondagsrust. Als we de Zondagsrust in ere herstellen en een dag per week even helemaal tot onszelf kunnen komen, krijgen we misschien wel minder behoefte aan al die euthanasie.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)