818
38

Historicus en popproducer

Xavier François Baudet (Groningen 1975) is muziekproducent en schrijver van artikelen over politiek en popcultuur. Hij studeerde Amerikaanse- en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en schreef zijn scriptie over de wisselwerking tussen de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging en de doorbraak van Rock ’n Roll. Zijn bijzondere interesse hebben The Beatles, Zeppelins, Kennedy, de EU en de Amerikaanse verkiezingen. Als producer was hij onder meer betrokken bij het album The Hunt van de art-rock formatie Glossy Jesus.

Dekker heeft gelijk

En er zijn genoeg zeer getalenteerde programmamakers die het voor een modaal salaris ook zouden doen omdat ze het nu eenmaal niet laten kunnen

Staatssecretaris Dekker vraagt presentatoren van de Publieke Omroep vrijwillig een deel van hun inkomen in te leveren. Dit vind ik dus een goede ontwikkeling. Te vaak wordt gesteld dat toptalent moet worden verleid om bij de Publieke Omroep te blijven werken door ze te belonen met een paar ton per jaar omdat ze anders worden weggekocht door de commerciëlen. Ik geloof daar niet in.

Volgens mij is het weer een gevalletje verkeerd begrepen marktwerking:

1) Je blijft niet alleen vanwege het salaris op een werkplek maar ook om de werksfeer, de mogelijkheden die je krijgt etc. Laat een budget voor programma’s dus nooit verloren gaan aan onnodige arbeidskosten.

2) Als iemand toch wordt weggekocht door RTL, láát hem dan. Is het grote geld zoveel belangrijker voor je dan een kwalitatief hoogstaand programma? Ga dan maar. Misschien hoor je hier dan gewoon niet. Maar zelfs als er een cultuur zou ontstaan waarbij de Publieke Omroep het jonge talent opleidt en de commerciële omroep ze op een bepaald moment wegkoopt, so be it. Laat de Publieke Omroep functioneren als kweekvijver. En er zijn genoeg zeer getalenteerde programmamakers die het voor een modaal salaris ook zouden doen omdat ze het nu eenmaal niet laten kunnen.

3) Als de salarissen bij de Publieke Omroep omlaag gaan, volgen die bij de commerciëlen vanzelf. Die betalen namelijk heus niet meer dan nodig. Het verschil zal dus ongeveer gelijk blijven. En het voordeel is dat de cultuur van exorbitante beloningen dan langzaam plaats zal maken voor iets gezonders. Dat is óók marktwerking.

De gedachte dat kwaliteit altijd waanzinnig veel geld zou moeten kosten is een zeer eenzijdig en weinig doordachte interpretatie van het fenomeen marktwerking. Het lijkt een beetje op de tendens bij grote noodlijdende bedrijven om de laatste centen te verspillen aan een middelmatige maar peperdure manager. Het lijkt wel of die worden geselecteerd op geen andere ‘credential’ dan hun prijskaartje. Managers beweren ook altijd dat de hoogte van hun vergoedingen een kwestie van marktwerking is. Maar een goedkopere kracht had mogelijk een beter resultaat geboekt omdat die zich nog moet bewijzen. En in ieder geval had die minder gekost…

De Publieke Omroep zou de strijd met de concurrentie ook kunnen winnen door simpelweg minder kosten te maken. Het wemelt hier van het toptalent dat heus ook z’n bed uitkomt voor een normaal salaris en de voldoening van een mooi eindresultaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)