2.143
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Depressief door je werk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de opeenstapeling van negatieve omstandigheden die leiden tot depressie

Er is een verband tussen negatieve arbeidsomstandigheden en de kans op depressies. Je hoeft geen onderzoeker te zijn om daar verband tussen te zien, maar het is natuurlijk fijn als uit onderzoek blijkt dat zo’n veronderstelling juist is.

Het verband ligt bovendien zo voor de hand, dat je op de vingers van een hand kunnen aftellen dat er al genoeg onderzoek gedaan moet zijn naar de relatie werkomstandigheden depressie. Ja, spanning op het werk draagt bij aan de kans op depressie en ook andere aspecten van de arbeidsomstandigheden blijken in onderzoek verband te hebben met risico op depressie. Dit nieuwe onderzoek laat echter zien dat hoe meer omstandigheden ongunstig zijn des te groter de kans wordt.

Vier keer over een periode van vijftien jaar werden gegevens van de 1900 deelnemers aan het onderzoek verzameld. Zo kregen de onderzoekers een goed beeld van de impact van werkomstandigheden op de geestelijke gezondheid over een behoorlijke periode. Uit het onderzoek komt geen enkele factor alleen er als belangrijkste uit. Het is juist de combinatie van verschillende zaken die niet goed zitten op het werk die de problemen lijken te veroorzaken.

Waarom is zoiets nu interessant? Depressie is één van de kostbaarste aandoeningen voor onze samenleving en ook voor de werkgevers. Mensen zijn langdurig ziek en soms is er weer terugval. In een toenemend gecompliceerde werkomgeving is het daarom belangrijk te zorgen voor goede werkomstandigheden, waar mensen zich op hun gemak voelen. Zo’n onderzoek is weer een extra argument voor de personeelsafdeling (tegenwoordig noemen ze dat heel stoer de HR afdeling) om daaraan te werken. Dat betekent goede communicatie, behoorlijke training voor mensen die leiding moeten geven, goede kinderopvang, flexibele werktijden, noem het hele lijstje maar op.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje: Het monster van Frankenstein loopt tussen ons

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie