359
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Dineren met de familie

August: Osage County is kil, wreed, hysterisch, egocentrisch en een beetje teder

Een toneelstuk onttrekken aan het theatrale karakter wordt in Hollywood “opening up the play” genoemd. Alfred Hitchcock had hier weinig mee. Hij geloofde dat het verhaal van een stuk zijn dramatische kracht dankt juist aan de besloten setting. De toneelverfilming August: Osage County bewijst weer eens het gelijk van de oude meester.


Regisseur John Wells (The West Wing) doet zijn best om het bekroonde toneelstuk van Tracy Letts filmischer te maken, maar voegt hiermee weinig toe aan het verhaal. De beste scènes zijn diegene waarin de toneeloorsprong duidelijk te zien is, zoals het bijna twintig minuten durende diner waarin de spanning tussen de familie Weston langzaam opbouwt tot een gewelddadige uitbarsting.

In de traditie van Tsjechov draait August: Osage Countyom om drie zusters. Na de dood van haar vader – wellicht een zelfmoord – keert dochter Julia Roberts terug naar haar geboortestreek, een boerengat in Oklahoma. Daar krijgt ze te kampen met haar tang van een moeder Meryl Streep, die gestimuleerd door ziekte en een cocktail van medicijnen iedereen het bloed onder de nagels vandaan haalt met haar messcherpe gevoel voor zwakke plekken.

Aanvankelijk is August: Osage County een degelijk maar ook wat gewoontjes familiedrama. Zoals te verwachten spelen er tussen het twaalftal familieleden en aanhang allerlei onderhuidse spanningen, die onvermijdelijk boven komen drijven als ze met elkaar opeengepakt zitten in het benauwende familiehuis. Alle personages krijgen hun momenten om lekker komisch te hakketakken en de acteurs kunnen hierbij alles uit de kast halen. Naast Streep en Roberts is er prima spel van onder andere Chris Cooper, Juliette Lewis en Margot Martindale.

Een probleem is dat iedereen kil, wreed, hysterisch en egoïstisch is. Het moeilijk is om empathie op te brengen voor deze mensen. Maar dan doet een schuchtere neef (een tegendraads gecaste Benedict Cumberbatch) zijn intreden, die een plotlijn met zich meebrengt die zorgt voor wat tederheid en een gunfactor. Dit levert voor balans op. Plotseling worden ook de naargeestige karakters interessant. 

Uiteindelijk ontdekt Roberts dat ze meer weg heeft van haar moeder dan ze wil erkennen. Hierdoor wordt August: Osage County een verhaal over de consequenties van ouderschap versus eigen verantwoordelijkheid en hoe dit conflict zich voortzet door de generaties heen.

Er moet worden gezegd dat qua camerawerk en montage August: Osage County niet bijzonder fraai is uitgevoerd. Alles bij elkaar genomen is het geen uitzonderlijke maar toch wel goede film die het kijken waard is als je houdt van goed acteren en felle familiestrijd.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)