873
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Discriminatie ook bron van veel medisch kwaad

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over de effecten van racisme en discriminatie op de geestelijke gesteldheid

Is er verband tussen racisme en de geestelijke gezondheid van kinderen?

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne bekeken 461 onderzoeken over racisme en gezondheid van tieners en jonge mensen en vonden een duidelijk en steeds terugkerend verband. Ze publiceerden hun resultaten in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Social Science and Medicine.

Zoals eigenlijk wel te verwachten viel is er een duidelijk verband tussen rassendiscriminatie en een laag gevoel voor eigenwaarde, verminderd weerstandsvermogen, meer gedragsproblemen en minder kwaliteit van leven. Bevalling van jonge vrouwen die zwanger waren en gediscrimineerd werden bleek ook samen te hangen met slechtere gezondheid van de baby. Het gaat om een verband en dus kunnen er nog meer factoren een rol spelen, maar het neemt niet weg dat het om een probleem in de samenleving gaat dat we samen aan kunnen pakken.

Het ging in de (meest Amerikaanse) onderzoeken die geanalyseerd werden om mensen met Afrikaanse achtergrond, Latino’s en Aziaten. In de Verenigde Staten wordt dan over rassendiscriminatie gesproken, maar je ziet al dat bijvoorbeeld Latino’s geen raciale categorie vormen. Bestaan er trouwens nog wel veel mensen waarbij de oorspronkelijke erfelijke kenmerken niet vermengd zijn? De term ras werd daarom al jaren geleden als ouderwets beschouwd en nutteloos voor gebruik bij onderzoeken. Wat er in de VS mee bedoeld wordt is daarom discriminatie op basis van uiterlijk en etnische achtergrond. Wij kunnen in Nederland dus misschien beweren dat rassendiscriminatie geen issue is, maar discriminatie op uiterlijk en etnische achtergrond wel.  Als je dit als Nederlander leest kun je daarom niet wegkijken van de uitkomsten van een dergelijk onderzoek.

Wat ik ook wel eens zou willen zien is een onderzoek naar het verband tussen het discrimineren van mensen met andere achtergrond en geestelijke gezondheid.

 

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Zoetstoffen zijn niet zaligmakend

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)