2.182
28

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

DJ Bally Sabroso geeft les

Waarom moslims terecht geen gezeur aan hun hoofd willen over ISIS

Maandagavond maakte op Twitter dj Bally Sabroso mij uit voor aanhanger van de apartheid, lid van de Nederlandse Volksunie alsmede manipulator van de ´witte massa´. Ook ging het weldra over mijn partijboekje van de NSB. Dit alles omdat ik weiger in Zwarte Piet een racistisch fenomeen te zien. De muziekliefhebber in kwestie stelde bovendien mijn aangeboren racisme aan de kaak want ik ben “wit”.

Ik werd bijzonder boos om deze aantijgingen en de continue pogingen van dj Bally Sabroso om mij in verband te brengen met alles wat kwaad was in zijn ogen. Mijn sympathie voor Zwarte Piet maakte me nog geen liefhebber van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, laat staan een late fan van de NSB of een lid van de Nederlandse Volksunie. Toch plakte deze eigentijdse geluidsmixer dit alles op mijn lijf en ik zou mij moeten verdedigen om van die smet af te komen.

Ik zou afstand moeten nemen van bewegingen en organisaties die ik altijd als vijandig aan de beschaving had geacht. Anders werd elk bewijs van goed gedrag mij door Bally en zijn vrienden onthouden. Ik deed aan dat spel niet mee. In plaats daarvan zocht en vond ik een studie waarin het fascisme in de zwarte bevrijdingsbeweging van de jaren dertig werd belicht en nog eens benadrukt hoeveel bewondering voor Mussolini een Marcus Garvey koesterde, nu algemeen beschouwd als aartsvader en voorloper door de lui die het altijd over het institutionele racisme hebben.

`De appel valt niet ver van de boom ́, dacht ik maar dat was verder een weinig vruchtbare gedachte. Ik redeneerde verder. Met die Bally Sabroso valt niet te praten. Voor hem is je houding ten opzichte van Zwarte Piet een lakmoesproef. Als je daar niet door de keuring komt, deug je voor het overige ook niet. Wie denkt die Jan Lul van de Hoge Bomen wel dat hij is? Laat hem in zijn sop gaar koken. Laat die Bally doen wat zijn naam zegt: Ballin ́ the jack. Daar hebben mensen tenminste plezier van.

Ik deed Twitter weg om op Uitzending Gemist naar Pauw te kijken. Terwijl dj Bally Sabroso bezig was mij van alles te betichten, had Pauw blijkbaar twee acteurs van Marokkaanse afkomst, Abdel Karim El-Fassi en Nasrdin Dchar, geïnterviewd over hun identiteit omdat zij een voorstelling hebben gemaakt over hun vader en moeder. Ze toonden zich geen fan van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb die heeft gesteld dat moslims meer en duidelijker afstand moeten nemen van de Islamitische Staat en kalief Abu Bakr. Ze verdommen het zich de maat te laten nemen door allerlei lui die hen op grond van hun godsdienstige overtuiging in verband brengen met de Islamitische Staat en zijn krankzinnigheid. En verder weigeren ze met zulke zelfbenoemde officieren van justitie in gesprek te gaan.

Aanvankelijk vond ik het dapper van Ahmed Aboutaleb dat hij zich zo stevig uitlieten van de moslims verlangde dat zij zich stuk voor stuk openlijk van de Islamitische Staat distantieerden. DJ Bally Sabroso heeft me van die gedachte afgebracht. Hij heeft mij precies zo behandeld als alle reaguurders die van moslims eisen dat zij steeds maar weer ISIS veroordelen.

Ik geef ze vanaf heden groot gelijk als ze dat categorisch weigeren. Niemand heeft het recht om anderen op grond van zijn identiteit of huidskleur of specifieke aan te spreken op kwaadaardige verschijnselen waar ze part noch deel aan hebben. Wie het toch doet, verdient alleen maar schouderophalen. Die sluit in feite de discussie en verschuilt zich achter de zware muren van het eigen vooroordeel. En mag daar wat mij betreft in geestelijke armoe verkommeren.

Een mens heeft wel wat beters te doen dan voedsel te geven aan andermans paranoia. Eigenlijk ben ik Bally best dankbaar voor deze les. Hij heeft me hoe dan ook een stukje wijzer gemaakt.. Hij biedt de mensen diepere inzichten en leert ze op zijn manier om anderen beter te begrijpen. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (28)