1.148
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Doodeng: hoe virussen zich razendsnel verspreiden op je werkplek

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het norovirus

Interessant nieuws zeg: één virusbron op een deurknop of bureaublad kan in korte tijd een heel gebouw infecteren. Dat beweren deskundigen die hun onderzoek presenteerden op de 54ste Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). Je zou niet meer naar je werk toe durven gaan. Ook hotels en ziekenhuizen kunnen erg snel besmet raken met het virus. Binnen 2 tot 4 uur konden de virussen teruggevonden worden op 40 tot 60 procent van de mensen die in het gebouw werken en op voorwerpen die daar gebruikt worden.

Het onderzoek werd gedaan met tracer-virussen en zodoende konden ze de virussen en hun nakomelingen snel terugvinden in het gebouw. Overal vonden de onderzoekers de virussen: op lichtknopjes, kranen, het handvat van de koffiemachine, de laptop, drukknopjes, het bureaublad, noem maar iets op dat vaak wordt aangeraakt.

Darminfecties
Ze gebruikten voor hun onderzoek het norovirus, verantwoordelijk voor darminfecties en belangrijkste oorzaak van diarree veroorzaakt door micro-organismen. De Nederlandse voeding- en warenautoriteit meldt: “Het norovirus is een belangrijke veroorzaker van buikgriep. Een klein aantal virusdeeltjes is al voldoende om mensen ziek te maken. Het norovirus is vooral bekend van de nieuwsberichten over cruiseschepen met buikgrieppatiënten. Geschat wordt dat bij 12 tot 15% van de norovirusinfecties in Nederland mensen de besmetting oplopen via besmet voedsel.”

En hoe gaat dat dan? Iemand raakt zo’n besmette plaats aan en stopt wat later zijn vingers in zijn mond. Bingo. Is het heel erg om zo’n norovirusbuikgriep te krijgen? Op zich niet, maar voor sommige mensen die toch al verzwakt zijn wel.

Ziektegevallen
Het Amerikaanse Centers of Disease Control (vergelijkbaar met het RIVM in Nederland) rapporteert dat er jaarlijks 19 tot 21 miljoen ziektegevallen door een norovirusinfectie zijn, hetgeen leidt tot 56.000 tot 71.000 ziekenhuisopnames en 570 tot 800 sterfgevallen. Nederlandse cijfers daarover kan ik niet vinden.

De onderzoekers troosten ons met de boodschap dat het eenvoudig op te lossen valt als we maar steeds alles wat we aanraken afvegen met speciale desinfecterende doekjes. Het zou de concentratie virus met 99 procent verminderen.

Ik zie me al de hele dag bezig met die doekjes. Zouden de onderzoekers financiële belangen hebben bij de maker van die doekjes? Waarschijnlijk niet, want er zijn zo veel verschillende doekjes van verschillende merken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)