Laatste update 10 januari 2016, 18:57
8.927
81

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Duitse shock

Duitsland verkeert in een shock. En ook de rest van Europa, inmiddels. De krant die ik al sinds mijn 14e lees en die bekend staat om respectvolle kwaliteitsjournalistiek opende ermee en behing haar voorpagina met vraagtekens en kreten als ‘opgeschrikt’, ‘massa-aanranding’, en ‘open zenuw over vluchtelingen’ en binnenin: “Ze hebben een ander beeld over vrouwen dan wij”. En zij waren niet de enige.

Mediaontploffing
Voorop gesteld. Van mij mag je in niemands persoonlijke ruimte komen, zelfs al loopt die iemand in zijn/haar ondergoed over straat. Aanranding en verkrachting moeten absoluut zwaar worden bestraft net als de berovingen. Maar de mediaontploffing die we meemaken, nota bene vier dagen na het gebeuren, is natuurlijk volslagen overtrokken. Als je leest dat de politie spreekt over honderden mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk terwijl ze er geen één hebben aangehouden, moet je als journalist toch wel minimaal argwanend worden. Als wordt beschreven hoe het betreffende tuig Duitse slang gebruikte moet je je toch ook afvragen hoe een vluchteling dat in zo’n korte tijd kan hebben opgepikt. Schnelle Integrationskurs? Ik geloof er niets van.

Zo zijn er nog meer dingen die vragen oproepen. Hoe kunnen de Duitse media inclusief de sensatiepers van het Spinger concern dit vier dagen stil houden? Had niemand van die volgens de Telegraaf duizend slachtoffers (waarvan er maar tientallen aangifte deden) een telefoon om een video te maken van wat er gebeurde? Of zijn al de telefoons door deze aanranders/dieven gestolen? Was er niemand die 112 belde om politie te mobiliseren in een tijd waar, als drie Arabisch uitziende personen BOE roepen, minimaal vijftig man terreurpolitie op de been komt? Hier klopt toch iets niet?

Meeslepen
Ik verkeer in een shock. Met name over de journalistiek. Dat men zich hier zonder vragen, zonder schaamte laat meeslepen. Want zelfs als het om vluchtelingen zou gaan (en dan waarschijnlijk geen recente) is het nog maar een paar honderdste procent van de miljoen verjaagde paupers die Duitsland heeft toegelaten. Een incident, dat je niet of slechts met de grootste nuance mag koppelen aan de vluchtelingenproblematiek.

Ik weet inmiddels wel hoe ik punten kan scoren aan de verkeerde kant van het vluchtelingendebat. Huur een flinke groep Pegida-sympathisanten in, met een niet al te Arisch uiterlijk en laat ze los gaan op de bezoekers van een discotheek als iedereen toch te dronken is om in te grijpen of er verslag van te doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)