4.694
28

Persvoorlichter Amnesty International

Emile Affolter (1985) is persvoorlichter bij Amnesty International Nederland. Hiervoor studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Chicago. Hij woont in Amsterdam.

Duizend zweepslagen voor de verkeerde mening

'Het is hoog tijd dat minister Timmermans, of zijn opvolger, er alles aan doet om de aangekondigde marteling van Raif Badawi in Saudi-Arabië te voorkomen'

Een Saudische rechtbank besloot gisteren dat binnen een aantal weken een start zal worden gemaakt met de uitvoering van de straf van de Saudische blogger en internetactivist Raif Badawi. In totaal staan hem 1.000 zweepslagen te wachten.

Sinds 2012 zit Raif Badawi (1984) in de gevangenis vanwege het overtreden van een Saudische internetwet en het beledigen van religieuze autoriteiten in de teksten die hij publiceerde. Badawi is mede-oprichter van een van de grootste online fora van Saudi-Arabië, Saudi Arabian Liberals. Zijn veroordeling maakt deel uit van een meedogenloze campagne van de autoriteiten om vreedzame activisten in Saudi-Arabië de mond te snoeren. Raif’s advocaat, Waleed Abu al-Khair, zit zelf ook een straf uit van 15 jaar voor zijn vreedzaam activisme. Naast 1.000 zweepslagen is Raif ook veroordeeld tot 10 jaar gevangenis gevolgd door een 10-jarig reisverbod en een boete van ruim 191.000 euro.

IJzingwekkende precisie
De rechtbank in Jeddah beschreef in haar vonnis met ijzingwekkende bureaucratische precisie hoe de zweepslagen moeten worden uitgevoerd:

–   Niet meer dan 50 zweepslagen per sessie
–   Tussen de sessies zit minimaal één week
–   De zweepslagen moeten in het openbaar worden uitgevoerd
–   De uitvoering vindt plaats na het vrijdaggebed
–   De locatie: voor de Al-Jafali Moskee in Jeddah

Raif Badawi weet wat hem te wachten staat. Zijn vrouw en kinderen, die een aantal jaren geleden naar Canada zijn gevlucht, weten wat hem te wachten staat. En ook hier in Nederland weten we wat hem te wachten staat.

Laks
De afgelopen jaren is de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië uiterst laks geweest. Er was kritiek op andere landen in de regio, maar de belangrijke handelspartner Saudi-Arabië werd ontzien. Tegen de repressie in Saudi-Arabië voert Amnesty al lange tijd actie. Zo tekenden eerder dit jaar 40.732 mensen voor de vrijlating van Badawi.

Het is hoog tijd dat minister Timmermans, of zijn opvolger, er alles aan doet om de aangekondigde marteling van Raif Badawi te voorkomen. Raif Badawi moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)