2.912
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Echte liefde of louter lust?

Onze ogen verraden wat we voelen

Houdt hij van je of niet? Een sleutelvraag in het leven van veel mensen. Ook al kennen ze elkaar al heel wat jaren en zijn ze al op een leeftijd waarop je denkt dat het niet meer speelt, ze blijven het aan elkaar vragen: ‘Hou je eigenlijk wel echt van me?’

Hoe kom je er achter? Kun je het in zijn of haar ogen zien? Dusty Springfield zingt:
“The look of love is in your eyes,
The look, your heart can’t disguise,
The look of love is saying so much more,
Than just words could ever say,
And what my heart has heard,
Well, it takes my breath away.”

Maar waar moet je dan op letten in die blik? Onderzoekers kunnen het ons vertellen, want die zijn nagegaan of die blik nu lust of juist liefde betekent

Het duurt een fractie van een seconde. Kijkt hij naar je gezicht of naar je lichaam? Je ogen of je borsten? Het is een verschil van een centimeter of vijfendertig, maar veelbetekenend. De neurowetenschappers hadden eerder al vastgesteld dat de hersenpatronen verschillen als het om lust of romantiek gaat, en wilden nu weten of het in die eerste blik iets uitmaakt.

Jammer dat het weer om een onderzoek gaat onder studenten, want nu weten we niet of het bij oudere mensen ook zo werkt, maar dat moet dan nog maar een keer worden uitgezocht. Die studenten – zowel mannen als vrouwen – kregen zwart-wit foto´s te zien van mensen die ze nog nooit gezien hadden. In het eerste deel van het onderzoek ging het om foto’s van heteroseksuele stellen die met elkaar interacteerden. In deel twee ging het om mensen van het andere geslacht die de proefpersoon aankeken. Geen bloot. Geen erotiek. Geen kleur. Alleen een persoon en een blik.

Zowel in het eerste deel van het onderzoek als in het tweede deel hadden de proefpersonen weinig moeite een blik van liefde en een geile blik van elkaar te onderscheiden. Het duurde ook even lang voor ze het antwoord gaven. Maar er kwam nog iets bij, want behalve dat de proefpersonen op de foto’s moesten reageren werden ook hun oogbewegingen geregistreerd. Als mensen vonden dat in de foto romantische liefde te zien was ging hun blik naar het gezicht, maar als ze vonden dat er lust in de foto te zien was dan keken ze naar het lichaam. En dat correspondeert natuurlijk met de verschillende hersencircuits.

De onderzoekers moeten natuurlijk motiveren waarom hun onderzoek zo belangrijk is en wat je ermee kunt doen. Daarom babbelen ze over het gebruik van blikregistratie bij relatietherapie. Ik moet er een beetje om lachen. Mensen weten toch al lang dat het in een relatie om liefde en lust gaat. Allebei. Hou je wel van me of verlang je alleen maar naar me? Ben ik een object van adoratie of een lustobject? In de liefde gaat het om allebei en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dat is het aardige van dit onderzoek: beide geslachten kijken naar gezicht en lichaam. Grrrr, ik kan je wel opvreten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)