1.108
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, vari├źrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een app die je vertelt van wie je de griep hebt

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: als een priv├ędetective speuren naar de bron van ziekte 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is grieptijd. De kansen dat je griep krijgt nemen toe, zeker als je veel onder mensen bent. Griep is immers een echte kuddeziekte. Iemand in je omgeving had het en nu heb jij het. Thuis met een grog voor je neus vraag je je af van wie je het toch hebt gekregen. Er is nu een app voor Facebookgebruikers om er achter te komen wie van je vrienden de schuldige is.

De app werkt als volgt. Hij zoekt op bepaalde sleutelwoorden zoals verkouden, snotterig, niezen en dergelijke. Verder kijkt hij waar je geweest bent. Zoals je weet laat je smartphone precies weten waar je was. Ook kijkt de app of je nog laat wakker bent, want de makers van de app denken dat wie nog laat wakker is minder weerstand heeft en een griepje sneller te pakken heeft en doorgeeft.

De meeste apps zijn creatief maar onzinnig, maar deze is het zeker. Het is ook iets typisch Amerikaans. Wat zou je willen beginnen met de wetenschap wie jou de griep heeft bezorgd en is dit wel een betrouwbare methode om daar achter te komen?

Griep krijg je overgedragen in druppelvorm. Druppels uit de luchtwegen van iemand die griep heeft of onder de leden heeft. Bij niezen blaas je de druppeltjes 6 meter ver, bij hoesten is het 2,5 meter ver en als je gewoon praat – maar met consumptie – dan moet je wel heel dicht bij elkaar staan om besmet te worden. Vandaar dus niezen in een zakdoek en bij hoesten je hand voor je mond. Dat heeft je moeder je toch geleerd? Met wie je praat en hoe dicht je bij die persoon gaat staan bepaal je zelf. In de liefde zal je wat offers moeten brengen.

Het gebeurt natuurlijk vooral in ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen: in bioscopen of tijdens nieuwjaarsrecepties. Met griep wegblijven dus. Ach, al die factoren vang je echt niet met een app die de gegevens op je Facebookpagina opzoekt en analyseert. En stel dat je iemand gevonden hebt die je echt de schuldige acht van jouw griep, wat ga je dan doen? Ontvrienden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Ritalin tegen de zesjescultuur?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie